Universitățile Tehnice pierd locuri la admitere

Dan_Cascaval

NOUTĂȚI LA UNIVERSITATEA TEHNICĂ

Membrii “Asociaţiei Universităţilor Tehnice” din România sunt  nemulţumiţi de scăderea numărului locurilor pentru admitere. Pierderile sunt de 10 la suta la licenta, 15 la suta la master, iar la doctorat echivaleaza in functie de universitate.

Rectorul Universitatii Tehnice “Gheorghe Asachi” din Iasi, Dan Cascaval, a precizat ca a fost primita cifra de scolarizare pentru urmatorul an universitar, dar si fata de anii precedent, sunt scaderi semnificative.

„Ideea principala pe care noi am constat-o este ca daca la licenta si masterat fiecare dintre universitati am primit cate locuri am ocupat anul trecut, la doctorat am primit mai putine locuri decat am ocupat anul trecut. In conditiile in care la nivel national numarul de locuri la cele trei cicluri de studii a ramas aproape la fel, daca nu mai mare decat anul trecut, ne intrebam unde s-au dus aceste locuri de vreme ce nu au fost repartizate universitailor care coordoneaza programe studii univeristare prioritare conform documentelor UE.” a declarat Dan Cascaval, rector TUIASI.

Presedintele Aliantei Romane a Universitatilor Tehnice, Viorel Aurel Serban, rectorul Universitatii Tehnice din Timisoara, a precizat ca va fi inaintata o adresa Ministrului Educatiei si Cercetarii prin se va solicita cresterea finantarii pentru invatamantul tehnic din Romania si dezvoltarea cercetarii in domeniu.

„Vom face o adresa si vom cere, e timp suficient dar trebuie inceput de anul acesta ca sa se gandeasca criterii logice si criterii care sa tina cont de ce se intampla in economia romaneasca si trendul European privitor la modul de alocare. Sa se identifice solutii prin care sa se sprijine si sa gaseasca modalitatile ca tinerii sa fie constienti ca urmand aceste domenii au o sansa mai mare de realizare in viata.”, a adaugat Dan Cascaval, rector TUIASI.