Universitatea Tehnica nu cedeaza in procesul cu Universitatea Cuza

cuza

“Studentii nostri furau noaptea caramizi, de pe cladirile bombardate, pentru a ridica corpul A”. Este declaratia facuta de rectorul Universitatii Tehnice “Gh Asachi” din Iasi, in contexul unui eventual proces in instanta de judecata dintre Universitatea “Alexandru Ioan Cuza”si Universitatea Tehnica.

Rector UTI sustine ca Tudorel Toader, rectorul Universitatii Cuza, revendica pe nedrept jumatate din Palatul Universitar din Copou. Politehnica ocupa Corpul A din Copou, unde isi desfasoara activitatea Facultatea de Electronica, Telecomunicatii si Tehnologia Informatiei.

Dan Cascaval, rector Universitatea Tehnica Gh Asachi: „Noi am existat dintotdeauna in acea cladire. In 1937, cand s-au separat cele doua universitati, noi eram acolo. Facultatea de Stiinte, care a devenit baza, nucleul Scolii Politehnice la vremea aceea, era cea mai mare facultate din cadrul Universitatii. Exista acolo, avea spatii acolo, avea cadre didactice si student acolo. In 1945, in februarie, cand am revenit in Iasi, corpul A, jumatate din corpul A, care a fost singura distrusa de bombardamentele rusesti, a fost ridicata prin munca voluntara a studentilor si cadrelor didactice de la Politehnica ieseana. Studentii ‘furau’ caramizi noaptea, de la cladirile daramate de bombardamente, pentru a ridica spatiile din zona noastra a corpului A sau a Palatului Universitar. Deci noi am fost acolo dintotdeauna. Nu am venit din alta parte, sa revendicam ceva ce nu ne apartine”.