Universitatea Tehnica, in randul liderilor europeni in cercetare

Sharing is caring!

Universitatea Tehnica din Iasi a intrat in comunitatea europeana de cercetare si inovatie. Institutia de invatamant superior este membra a celei mai cunoscute retele care se ocupa de scrierea de proiecte pentru obtinerea de fonduri europene.

Proiectele care vor avea intaietate pentru finantare sunt cele care aduc noutati pe pietele it,  auto si utilaje grele, dar si in domeniul constructiilor. Universitatea Tehnica “Gh Asachi” este singura instititie universitara din Iasi care face parte din reteaua de cercetare  europeana.

Universitatea Tehnica “Gh Asachi” din Iasi devine lider pe Moldova, dar si coordonator regional pentru scrierea si implementarea proiectelor pentru atragerea de fonduri europene.

De astazi face parte din echipa de cercetare Danube Transfer Center, din care fac parte tari precum Germania, Franta, Olanda, Belgia si Danemarca.

Prof. univ. dr. Dan Cascaval, rector Universitatea Tehnica “Gh Asachi” Iasi: “Ne asteptam sa creasca foarte mult numarul proiectelor castigatoare si valoarea fondurilor atrase. Prin noi, Iasiul a devenit al patrulea oras, centru in aceasta retea“.

Prof. univ. dr. Carmen Loghin, prorector Universitatea Tehnica “”Gh Aasachi” Iasi: “Va fi, pentru noi, oportunitatea de a ne creste vizibilitatea internationala, odata cu participarile la manifestarile si networkingul organizate la nivelul aceste retele. Ne vom creste rata de transfer si de valorizare a rezultatelor cercetarii”.

Timp de doi ani de zile, zona universitara va lucra direct cu mediul economic din strainatate, iar scopul principal este acela de a aduce inovatie pe piata IT, auto si in domeniul tehnologic.

Daniela Chiran, reprezentant companie germana: “Pornind de la nevoile reale ale industriei din regiune se lucreaza direct cu universitatile. Noi vom lucra cu ei si ei, la randul lor, vor trebui sa dezvolte hub-uri de colaborare pe plan local, cu industria, cu firmele, cu Agentiile de Dezvoltare Regionale”.

Din reteaua internationala “Danube Transfer Center” face parte si Agentia de Dezvoltare Regionala Nord-Est, cea care, in prezent, selecteaza proiectele depuse de autoritatile locale si institutiile de invatamant, pentru obtinerea de fonduri europene.

Vasile Asandei, director general ADRNE: “Este o foarte buna oportunitate de a avea acces la date si informatii. Cuvantul de ordine in Europa, in prezent, este competitivitate. In perioada urmatoare, 2021-2027 se vor aloca foarte multi bani pe zona de competitivitate. Romania va beneficia de o suma mare, de trei ori mai mare decit in perioada 2014-2020”.

Alte centre universitare din Romania, afiliate retelei de cercetare din Europa, sunt cele cu profil tehnic din Cluj, Bucuresti si Craiova.

shares