Universitatea Tehnică „Gh.Asachi„ are o infrastructura cloud

Printr-un proiect inedit, Universitatea Tehnica „Gheorghe Asachi” din Iasi a obtinut o finantare pentru modernizarea si crearea unei infrastructuri de tip cloud necesare cercetarii. Acesta este un prim pas catre inovare folosind si inteligenta artificiala in mediul academic romanesc.

Obiectivul general al proiectului a fost modernizarea infrastructurii TIC a TUIASI pentru implementarea unei platforme electronice în arhitectura de tip Cloud OpenStack, destinată susținerii și dezvoltării mai rapide a competitivității științifice și poziționării universității ca un centru de excelență la nivel regional.

În cadrul proiectului s-au achiziționat echipamentele hardware necesare pentru a realiza infrastructura cloud, astfel încât această infrastructură să poată fi operaționalizată.

Este primul din seria de proiecte legate de tehnologiile de tip Cloud, de achizitie de baze de date, pentr Big Data si pentru inteligenta artificiala. Este un proiect generos in sensul in care a facilitat achizitia de calculatoare, partea de hardware cat si componenta de software iar scopul final al proiectului este facilitarea cercetatorilor romani la baze de date internationale si intentia Iasului de a deveni un centru regional in tehnologii de acest tip“, a declarat Prof. dr. Daniel Condurache – Manager proiect UTI.

Spațiul pus la dispoziție de către Facultatea de Automatică și Calculatoare pentru laboratorul de cercetare a fost dotat cu echipamente capabile să asigure funcționarea unui mediu Cloud pe fiecare dintre echipamentele instalate. Procesul de dezvoltare de componente, servicii si aplicații Cloud a necesitat, într-un număr mare de cazuri, dezvoltarea acestora pe stația de lucru înainte de a fi înglobate în arhitectura Cloud.

“Aceasta structura Cloud este foarte importanta pentru ecosistemul de inovare digitala atat al universitatii, cat si al regiunii noastre. Este o investitie care permite atat dezvoltarea de noi solutii moderne, digitale, de catre cercetatorii si studentii nostri dar este foarte important pentru ca creeaza premisele unei colaborari cu mediul industrial si cu mediul de inovare din regiunea noastra si nu numai “, a declarat conf.univ.dr. Simona Caraiman, prorector Informatizare și comunicații digitale.

Echipamentele achiziționate sunt de ultimă generație, pentru a asigura un consum cât mai redus energetic și o sustenabilitate și fiabilitate pe termen cât mai lung. Acest proiect a fost în continuarea unui amplu proces demarat de mai bine de zece ani de Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași, care s-a preocupat de dezvoltarea infrastructurii IT și de dezvoltarea unui amplu proces de digitalizare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *