Universitatea Tehnica are un proiect de cercetare cu armata SUA

TUIASI

Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași prin Facultatea de Mecanica deruleaza in aceasta perioada un proiect cu mai multe instituții de învățământ superior de top din America pentru a testa o serie de sisteme și prototipuri pentru armată Statelor Unite.

TU Iasi a primit un grant de 100.000 de dolari pentru a evidenția proprietățile mecanice, de uzură, ale unor probe metalice acoperite prin metoda cold-spray. Testele se deruleaza intr-unul dintre laboratoarele performante ale Facultatii de Mecanica in care există o instalație de punere în jet de plasmă cu temperaturi de până la 10.000 de grade. Echipa este formata din șase cadre didactice și un doctorand, coordonați de prof. univ. dr. ing. Corneliu Munteanu de la Facultatea de Mecanica.

Corneliu Munteanu, Facultatea de Mecanica TU Iasi: „Am semnat un contract cu cei de la Boston de o suta de mii de dolari, deja am primit 25 de mii si i-am si cheltuit, astazi avem o etapa de raportare, suntem nerabdatori pentru a prezenta rezultatele si concluziile pe cele trei categorii de probe, depunerile similare pe patru oteluri diferite, oteluri destinate pentru industria militara”.

Colaborarea este realizată cu Northeastern University din Boston, iar din consorțiul format fac parte mai multe universități mari din SUA, printre care și MIT, University of Alabama, University of Connecticut, cât și parteneri din industrie.

Bogdan Istrate, Facultatea de Mecanica TU Iasi: „Avand in vedere calitatea partenerului care ne-a oferit probele spre analiza asta inseamna o dovada de incredere, faptul ca avem echipamente de inalta performanta, oferim rezultate valabile si confirmate prin publicatiile pe care le avem anterior realizate. Am evidentiat aspectul de microstructura cat si aspectul de strat incat am putut estima compactitatea acestor straturi si faptul ca sunt de o calitate foarte buna ceea ce asiura un comportament la uzura si un comportament la oboseala extrem de ridicat”.

La Facultatea de Mecanica există posibilitatea extinderii colaborării și pe cold spray, cât și pe thermal spray in cazul in care ar fi adusa o instalație de la Northeastern University pentru a se putea desfășura studii în paralel.