Universitatea Cuza se extinde şi la Chişinău

uaic

Rectorul Universităţii ‘Alexandru Ioan Cuza’ din Iaşi (UAIC), Tudorel Toader, a avut miercuri o întâlnire cu Igor Şarov, rectorul Universităţii de Stat din Moldova, din Chişinău.

În cadrul acestei întâlniri a fost semnat acordul de colaborare dintre cele două universităţi privind înfiinţarea Extensiunii universitare a UAIC la Universitatea de Stat din Moldova, începând cu anul universitar 2023-2024.

Potrivit unui comunicat de presă, în cadrul acestei extensiuni va funcţiona programul de studii de licenţă Teologie Ortodoxă Pastorală, cu o durată de 4 ani. Diplomele de finalizare a studiilor vor fi acordate de către UAIC din Iaşi.

Universitatea de Stat din Moldova pune la dispoziţie spaţiile pentru desfăşurarea procesului de învăţământ. De asemenea, studenţii Extensiunii vor avea posibilitatea de a participa la activităţi şi manifestări ştiinţifice, cultural-artistice, sportive şi sociale împreună cu studenţii Universităţii de Stat din Moldova.

‘Înfiinţarea acestei extensiuni s-a realizat cu binecuvântarea Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, în baza Protocolului de colaborare încheiat între Ministerul Educaţiei, Tineretului şi Sportului din România şi Ministerul Educaţiei din Republica Moldova, semnat la data de 27 aprilie 2010 şi prelungirile ulterioare referitoare la reînfiinţarea Extensiunilor Universitare din Republica Moldova, precum şi cadrului legislativ anterior referitor la sprijinul oferit de statul român tinerilor din diaspora pentru accesul la studiile în limba română. De asemenea, Universitatea ‘Alexandru Ioan Cuza’ din Iaşi şi Universitatea de Stat din Moldova au semnat, la data de 10 martie 2020, un Acord de cooperare prin care au convenit asupra dezvoltării, consolidării şi promovării colaborării reciproce la nivel instituţional’, se menţionează în comunicatul de presă.

Universitatea ‘Alexandru Ioan Cuza’ din Iaşi mai are o extensiune la Chişinău, la Universitatea de Stat de Educaţie Fizică şi Sport, unde funcţionează programul de licenţă ‘Kinetoterapie şi motricitate specială’ (IF) şi programul de master ‘Kinetoterapia în traumatologia sportivă’ (IF) – Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport, dar şi o extensiune la Universitatea de Stat ‘Alecu Russo’ din Bălţi, în cadrul căreia funcţionează două programe de studii de licenţă (‘Economia comerţului, turismului şi serviciilor’ – IF, Facultatea de Economie şi Administrarea Afacerilor şi ‘Fizică tehnologică’ -IF, Facultatea de Fizică) şi trei programe de master (‘Management în turism’ -IF, Facultatea de Economie şi Administrarea Afacerilor, ‘Fizica aplicată în tehnologiile informaţiei şi comunicaţii’ – IF, Facultatea de Fizică, ‘Drept european’ -IF, Facultatea de Drept).