Universitatea Cuza a primit de la Guvern 9.000 mp pe strada Sărărie

Universitatea „Alexandru Ioan Cuza“ din Iaşi a primit prin Hotărâre de Guvern, la finele anului trecut, două terenuri adiacente de pe strada Sărărie, din Copou, cu o suprafaţă cumulată de aproape 9.000 de metri pătraţi – 4.830, respectiv 4.058. Conducerea instituţiei de învăţământ superior a precizat că acolo va fi o bază sportivă modernă, care îi lipseşte în prezent universităţii în contextul în care este singura din Iaşi ce are o facultate cu profil integral sportiv.

Planurile instituţiei de învăţământ superior includ şi renovarea sălii de sport care se află momentan mai sus de Casa Universitarilor, vizavi de Corpul D al universităţii, pe care să o transforme într-o clădire cu mai multe etaje şi diferite facilităţi sportive. Însă acest lucru nu rezolva problema existenţa unor terenuri de sport pe care studenţii să le poată folosi şi în timpul iernii. „Terenurile corespund intenţiei UAIC de a construi un complex sportiv, compus din terenuri exterioare, bazin de înot acoperit, sală de jocuri sportive, cu terenuri omologate de handbal, baschet şi volei, prevăzut cu tribune rabatabile pentru 4.000 de locuri”, a declarat prof.dr. Mihaela Onofrei, rectorul în exerciţiu al instituţiei de învăţământ superior. Aceasta a precizat că se explorează mai multe opţiuni pentru a accesa finanţarea necesară unei astfel de construcţii, fiind vorba de o sumă considerabilă, de câteva milioane de euro, însă înainte de acest lucru trebuie expertizate cele două terenuri.

Ele au fost deţinute în administrare de Televiziunea Publică Română, care însă nu le-a exploatat, proprietar de fapt fiind Ministerul Apărării Naţionale. Terenurile nu au fost întreţinute, nu a existat nicio construcţie funcţională pe ele de mulţi ani, iar structurile care există par să fie pe punctul de a se dărâma. „Pentru a putea depune spre finanţare un proiect în vederea construirii complexului sportiv, universitatea trebuie să mai parcurgă câteva etape: expertizarea construcţiilor şi a terenului, intabularea dreptului de administrare a terenului precum şi demararea studiului de fezabilitate“, a mai adăugat prof.dr. Mihaela Onofrei.

TVR Iaşi a primit un spaţiu pe Bd. Independenţei

Televiziunea Română nu a rămas însă fără niciun beneficiu în urma acestui transfer. Independent de această operaţiune, Primăria Municipiului Iaşi a decis să ofere TVR Iaşi un spaţiu în locul fostului magazin Fidelio, pe Bulevardul Independenţei, deasupra pieţei de acolo, de peste 800 de metri pătraţi, cu drept de folosinţă pentru 25 de ani. Reprezentanţii TVR Iaşi au precizat că nu pot comenta pe acest subiect. „Este vorba despre etajul de la Piaţa Independenţei pe care l-au primit deja şi este în proiectare pentru modernizare. Este un spaţiu generos, de peste 800 de metri pătraţi. Acolo unde stau acum nu au condiţii prielnice pentru o televiziune publică de amploarea TVR-ului.

Acel teren din Copou a trecut prin multe mâini, nu a fost niciodată în administraţie publică, nu a fost al nostru că l-am fi dat de la început cu bucurie pentru o bază sportivă de care Universitatea «Alexandru Ioan Cuza» din Iaşi chiar are nevoie“, a declarat Mihai Chirica, primarul Iaşului. Acesta a precizat că există discuţii şi cu Universitatea de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa“ din Iaşi pentru identificarea unui teren pe care aceştia să construiască, la rândul lor, o bază sportivă.

Sursa: Ziarul de Iasi