Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, locul 7 în clasamentul național realizat de ministerul Educației

Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, Universitatea din Bucureşti şi Universitatea Politehnica din Bucureşti ocupă primele trei locuri în Metarankingul Naţional pe anul 2023 al instituţiilor de învăţământ superior care a fost publicat, astăzi, de Ministerul Educaţiei.

Pe locul şapte se află Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, poziția cea mai bună ocupată de o instituție de învățământ ieșeană.

Rectorul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, prof. dr Liviu Maha, a declarat pentru postul nostru de radio că acest clasament este reprezentativ pentru o anumită tendință, și anume aceea de a menține în top aceleași universități:

Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, locul 7 în clasamentul național realizat de ministerul Educației

Liviu Maha: E o metodologie complexă. Ceea ce este important e că în top se regăsesc cam aceleași universități. E o confirmare a faptului că această metodologie se bazează pe ceea ce este esențial, dar putem discuta de nuanțe care țin de importanța acordată unor criterii, ponderi, și de aceea nu e vorba de a contesta un clasament, ci de a-l considera reprezentativ pentru o tendință și tendința e de menținere în top a acelorași universități, dar și de o ascensiune a unor universități care până de curând erau considerate de anvergură, să spunem, regională sau poate nu erau prezente în ceea ce înseamnă top 5 sau top 10 universități ale României. În general, criteriile sunt de ordin cantitativ, adică sunt luate în considerare rezultatele globale, mărimi absolute, adică numărul de articole, numărul de publicații, numărul de proiecte, numărul de studenți, numărul de cadre didactice, ceea ce suportă o anumită critică, pentru că uneori în termeni relativi, adică împărțind rezultatele la numărul de cadre didactice, de exemplu, s-ar putea ca ierahia să fie cu totul alta. Deci, în general, clasamentele au această problemă – faptul că se bazează pe evaluări în mărime absolută, cantitative, și lucrul acesta nu arată totdeauna rezultatele per persoană, per cadru didactic sau cercetător.

În clasamentul realizat de Ministerul Educației, Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași ocupă locul 12, iar Universitatea de Medicină „Grigore T. Popa”, locul 18.

Potrivit Ministerului Educaţiei, Metarankingul Naţional este un mecanism de evaluare şi ierarhizare a universităţilor din România, bazat pe analiza unor clasamente universitare internaţionale recunoscute la nivel global.

Metarankingul reprezintă un instrument de analiză precis şi imparţial, care promovează alocarea echitabilă a finanţării cercetării universitare pe baza performanţei dovedite şi identificarea nevoilor pentru atingerea şi susţinerea excelenţei în educaţie şi cercetare, transmite Ministerul Educaţiei într-un comunicat de presă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *