Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași a sărbătorit 159 de ani de la înființare

Sharing is caring!

In Aula Magna „Mihai Eminescu” a avut loc astazi ceremonia Dies Academici, prin care s-au sărbătorit 159 de ani de la înființarea Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași (UAIC).

Evenimentul a fost deschis de prof. univ. dr. Tudorel TOADER, rectorul UAIC, care a mulțumit invitaților pentru participare: „Vă aducem mulțumirile noastre pentru participarea la acest eveniment deosebit de important pentru Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași. Trăim bucuria celebrării celor 159 de ani de la fondarea universității, moment aniversar, moment de bilanț și prilej pentru a construi universitatea viitorului. Dar universitatea viitorului pleacă de la universitatea prezentului, care își are seva în universitatea trecutului.”

În continuare, prof. univ. dr. Tudorel TOADER a dezvoltat, pe scurt, conceptele de universitate a trecutului, prezentului și viitorului: „Gândurile noastre de recunoștință se îndreaptă către înaintașii noștri, care au construit spiritul universitar al UAIC. Foarte mulți dintre dascălii Universității și-au depășit condiția, devenind personalități naționale și internaționale marcante, și menționez doar câteva exemple: Vespasian Pella, Titu Maiorescu, Petre Andrei, Ștefan Procopiu, Alexandru Xenopol. Universitatea de astăzi continuă să reprezinte acel far luminos pentru educația, cultura și știința românească. La admiterea de anul acesta am înregistrat un număr record de candidați unici, am făcut și facem eforturi pentru securizarea patrimoniului, modernizăm stațiunile de cercetare științifică și alte imobile pe care le-am preluat în stare nefuncțională, construim un cămin nou dar și o bază sportivă modernă. Universitatea viitorului presupune, în viziunea noastră, dezvoltarea unui oraș universitar, universitatea va trebui să genereze progres, să răspundă provocărilor lumii moderne, iar internaționalizarea va fi elementul fără de care actualele universități nu își vor putea îndeplini menirea.”

Rectorul a încheiat prin a mulțumi autorităților locale și centrale pentru buna colaborare și a transmis mulțumiri și urări întregii comunități academice a UAIC.

shares