Uniunea Europeană va crea un fond pentru reconstrucția Ucrainei

ue-738x423

Liderii statelor Uniunii Europene vor construi un „fond fiduciar” pentru a susține Ucraina și a ajuta la reconstrucția, în urma războiului declanșat de Rusia.

Şefii de stat şi de guvern ai ţărilor UE se întâlnesc joi la Bruxelles pentru un summit de două zile dedicat consecinţelor invaziei ruse în Ucraina.

„Având în vedere distrugerile şi pierderile enorme suferite de Ucraina în urma agresiunii militare a Rusiei, Uniunea Europeană este determinată să susţină guvernul ucrainean pentru a răspunde nevoilor sale imediate şi, odată ce agresiunea rusă va fi încetat, pentru reconstrucţia unei Ucraine democratice. „În acest scop, Consiliul European convine să fie creat un fond fiduciar de solidaritate cu Ucraina şi solicită ca pregătirile să înceapă fără întârziere., se arată în proiectul cu concluzii al summitului european.

UE a alocat deja 1,2 miliarde de euro pentru a ajuta autorităţile ucrainene în faţa asaltului trupelor ruse, plus încă un miliard de euro pentru achiziţionarea de arme destinate Ucrainei.