Uniunea Europeană va acorda 18 miliarde euro Kievului anul viitor pentru a ajuta la administrarea Ucrainei

ue-738x423

Uniunea Europeană va acorda Kievului 1,5 miliarde de euro pe lună în 2023 pentru a ajuta la administrarea Ucrainei în timp ce aceasta luptă împotriva trupelor invadatoare ale Rusiei, a declarat vineri șeful executivului blocului, transmite Reuters.

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a vorbit după ce cei 27 de lideri naționali ai UE au discutat despre sprijinirea Ucrainei în timpul celei de-a doua zi a summitului lor de vineri de la Bruxelles, a 240-a zi de război al Rusiei împotriva vecinului său.

Ea a spus că UE a acordat până acum Ucrainei 19 miliarde de euro în acest an, dar că summitul a avut în vedere anul 2023.

„Este foarte important pentru Ucraina să aibă un flux de venituri previzibil și stabil”, a spus ea, adăugând că Kievul și-a estimat nevoile lunare la 3-4 miliarde de euro „pentru elementele de bază”.

Purtând o insignă cu culorile galben și albastru ale Ucrainei, von der Leyen a declarat într-o conferință de presă că UE va finanța 1,5 miliarde de euro pe lună din această sumă, restul urmând să vină de la Statele Unite și de la instituțiile internaționale.

„Asta va da un total de 18 miliarde pentru anul viitor – o sumă pe care Ucraina se poate baza și în care există un flux de venit stabil și fiabil, previzibil”.