Uniunea Europeană a aprobat un embargo parțial pentru cumpărarea petrolului din Rusia

petrol

Statele membre UE au ajuns la un acord care va impune un embargo parțial asupra achiziției de petrol rusesc, va deconecta Sberbank din Rusia de la sistemul internațional de plăți SWIFT și va interzice încă trei radiodifuzori de stat rusi.

„Acest lucru acoperă imediat mai mult de 2/3 din importurile de petrol din Rusia, reducând o sursă uriașă de finanțare pentru mașina sa de război. Presiune maximă asupra Rusiei pentru a pune capăt războiului”, a anunțat Charles Michel, președintele Consiliului European.

În plus, pachetul de sancțiuni convenit include deconectarea Sberbank a Rusiei de la sistemul internațional de plăți SWIFT, interzicerea altor trei radiodifuzori de stat rusi și pedepsirea celor responsabili pentru crimele de război din Ucraina.

„Acest lucru va reduce efectiv aproximativ 90% din importurile de petrol din Rusia către UE până la sfârșitul anului”, a anunțat Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene.

Summitul Consiliului European, care a discutat despre cel de-al șaselea pachet de sancțiuni, este încă în desfășurare. Diplomații nu au căzut încă de acord asupra detaliilor tehnice ale deciziei înainte ca sancțiunile să fie adoptate în mod oficial de către toate cele 27 de state membre.

Potrivit Bloomberg, Ungaria, care a blocat decizia de embargo energetic, a primit asigurări de la liderii UE că va putea obține un înlocuitor dacă va reduce exporturile de petrol prin conducte.