Unitatile de primiri urgente, pline de pacienti bolnavi cronici

ODAmaD00NDAmaGFzaD1hMzBkYmEwNzhjNzgzZTg5OGNmNTVlMjNhNTcxZTg2NQ==.thumb

În această perioadă, Unitatea de Primiri Urgențe este supraaglomerata. Aici ajung zilnic atât pacienți Covid cât și non-Covid. Medicul șef UPU SMURD Iași, Diana Cimpoeșu recomandă ca de Paște, iesenii să solicite intervenția medicilor sau să se prezinte în urgențe, doar in situațiile grave.

Cazurile premergătoare sărbătorilor Pascale sunt tot mai grave. Pacienții ajung la spital cu probleme grave de sănătate.

prof. dr. Diana Cimpoeșu, medic șef UPU SMURD Iași

„În aceste zile premergătoare sfintei sărbători a Paștelui ajung în Untatea de Primiri Urgențe, pacienți cu boli cronice acutizate. Unii sunt în stări și situații foarte grave, mergând până la stop cardiac, până la insuficiență respiratorie, până la comă de diverse etiologii.

În Terapie Intesivă, atât în Spitalul Sf. Spiridon cât și în celelalte unitati medicale, pe locurile non-Covid toate paturile sunt ocupate. Medicii se preocupă de stabilizarea pacientilor și tratarea situaților foarte grave.

prof. dr. Diana Cimpoeșu, medic șef UPU-SMURD Iași

„Pentru a nu ajunge în aceste situații, pentru pacienții cu boli cronice este recomandat să-și viziteze medicul curant, să-l apeleze telefonic și să ia recomandări de tratament, astfel încât în aceste zile de sărbătoare care vor fi libere pentru mulți medici din diverse specialități, nu și pentru cei care vor asigura garda în spitalul de urgență, să nu apară situații foarte grave care să-i facă să sune la 112, să ajungă la spital, să-și petreacă zilele și orele în spital.”

De Paste, toate liniile de gardă ale Spitalului Clinic Județean de Urgență Sfântul Spiridon vor lucra în mod normal astfel încât prezentarea, dacă este cu adevărtat o urgență, trebuie să se facă precoce.

prof. dr. Diana Cimpoeșu, medic șef UPU-SMURD Iași

„E vorba de o prevenție secundară sau chiar terțiară în anumite cazuri este importantă. Păstrarea regimului alimentar și dacă apar urgențe ele nu trebuie amânate. O durere toracică care poate fi un infarct miocardic acut sau o alterare a stării de conștiență, deficitul motor, cineva care nu își poate mișca brusc un membru inferior, un membru superior, trebuie să ajungă la spital foarte repede să nu amâne.”