Unitatea Mobilă de Terapie Intensivă va deveni operațională abia peste o săptămână

unitate terapie intensiva mobila

Unitatea de Terapie Intensiva Mobila de la Botosani a ajuns sambata la Iasi. Aceasta a fost instalata in curtea Spitalului de Boli Infectioase si va deveni operationala, cel mai probabil, peste o saptamana.

Camionul ATI a intrat cu greu pe strada Octav Botez, iar manevrele au durat mai mult de 60 de minute, din cauza firelor de înaltă tensiune, care au fost ridicate cu o bucată de lemn pentru a nu fi agatate. Unitatea detine 12 paturi de terapie intensiva.

Florin Roșu, manager Spital Boli Infecțioase

”După cum vedeți, el în momentul de față el este desfăcut, el este ca o rulotă, de asta ați văzut stânga dreapta deschiderea. În momentul în care a ajuns era doar pe mijloc, erau depozitate paturile pe mijloc, restul de aparaturi erau depozitate și transportate în alt camion.”

Directorul Florin Rosu a declarat ca unitatea mobila va beneficia de o statie de oxigen separata deoarece actuala deserveste 9 paturi de terapie intensiva de la Spitalul de Boli Infectioase si alte 6 de la Spitalul de Pneumoftiziologie.

Florin Roșu, manager Spital Boli Infecțioase

„Am început chiar de dimineața aceasta racordarea la utilități și dicutăm despre curent electric, apă. Am vorbit și cu firma care este providerul în materie de oxigen, iar stația de oixigen va fi alimentată de către o stație separată de oxigen, diferită fața de stația care deservește spitalul și secția de Terapie Intensivă.”

Unitatea Intensivă Mobilă de la Botoşani va fi deservită de personal medical propriu.

Florin Roșu, manager Spital Boli Infecțioase

”Noi vom crea 2 echipe medicale, o echipă medicală care va deservi secția de Terapie Intensivă din cadrul Spitalului de Bli Infecțioase, iar ce-a de-a doua echipă medocașă care va deservi Unitatea mobilă de Terapie Intensivă, vom avea nevoie de  5 medici, în jur de 15 asistente și 10 infirmiere. Personalul este pregătit este în stand by. Imediat cum vom conecta unitatea mobilă la utilități o vom igieniza, steriliza, o vom pune în funcțiune.”

Unitatea mobilă de Terapie Intensivă a ajuns cu întârziere la Iași, dupa ce numerele roșii ale TIR-ului au expirat.

Radu Rotaru, reprezentant Fundația pentru SMURD

„Unitățile au fost achiziționate împreună cu Societatea Civilă, mai multe fundații și companii eram pe finalul procesului de sponsorizare către ISU Iași, motiv pentru care numerele pe care noi le aveam, așa cum le vedeți sunt încă numere roșii de București și așteptam practic să putem elibera numerele de MAI, numerele acestea fiind teoretic expirate. Am avut discuții cu poliția și poliția ne-a spus că practic în baza acelei legi care spune că orice document trimis de statul român în starea de alertă este valabil pe toată durata stării de alertă plus 90 de zile după aceea, noi putem lua unitatea și putem circula într-o manieră legală pe drumurile țării și atunci de aici a fost acel decalaj până când am primit confirmarea că putem ieși cu unitatea pe poarta spitalului Botoșani.”

Astfel de unități mobile mai sunt la Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” din București, 2 relocate de la Pitești și Ploieși la Spitalele Sfântul Ioan și Spitalaul Victor Babes din București și o alta la Timișoara.