Ungaria, taxata de la fondurile UE după declarațiile lui Viktor Orban din Romania

Orbán_Viktor_2018

Liderii principalelor grupuri ale Parlamentului European au criticat vineri declarațiile premierului Viktor Orbán despre rasă și Europa, îndemnând blocul să continue să rețină din fondurile Ungariei.

Declarația a fost aprobata la Conferința Președinților Parlamentului, care include lideri ai diferitelor grupuri politice ale corpului legislativ, precum și președintele Parlamentului, Roberta Metsola.

„Noi, liderii grupurilor politice ale Parlamentului European, condamnăm ferm recenta declarație deschis rasistă a prim-ministrului Orbán despre faptul că nu dorește să devină „popor de rasă mixtă””, se arată în declarație.

Obrán i-a șocat pe liderii europeni weekendul trecut, când a declarat la Băile Tusnad că țările „nu mai sunt națiuni” dacă rase diferite se amestecă. Marți, unul dintre consilierii premierului, Zsuzsa Hegedüs, a demisionat dupa declarațiile sale.

„Nu există loc pentru rasism, discriminare și discurs instigator la ură în societățile noastre”, se arată în declarația Parlamentului. 

„Solicităm acțiuni suplimentare din partea guvernelor UE și la nivelul UE”, se menționează în declarație. Până acum, Comisia Europeană, a refuzat să comenteze declarațiile politice ale liderilor UE intrucat nu are prea multe mecanisme pentru a contesta retorica.

Liderii Parlamentului au susținut, însă, că remarcile lui Orbán au încălcat, de fapt, limbajul tratatelor fundamentale ale UE privind rasismul și discriminarea.

Declarația a îndemnat UE „să folosească pe deplin instrumentele disponibile pentru a aborda încălcările valorilor consacrate în articolul 2”.

Concret, liderii au cerut Comisiei să continue să rețină din Ungaria fondurile pentru redresarea pandemiei. Banii sunt în prezent blocați din cauza preocupărilor separate ale UE cu privire la corupția din Ungaria. Cererea nu este însă obligatorie.

„Astfel de declarații inacceptabile, care constituie în mod clar o încălcare a valorilor noastre, consacrate și în tratatele UE, nu-și au locul în societățile noastre”, au declarat liderii.

În discursul său, Orbán a spus că migrația a divizat Occidentul, argumentând că țările în care se amestecă europeni și non-europeni „nu mai sunt națiuni: nu sunt altceva decât un conglomerat de popoare”.

Proclamațiile au stârnit furie în toată Europa. Ministrul român de Externe, Bogdan Aurescu, a calificat declarațiile „inacceptabile”.