Ungaria și Slovacia au inițiat primele proceduri împotriva Ucrainei dupa ce Kievul a oprit tranzitul țițeiului rusesc Lukoil

Ungaria și Slovacia au inițiat o procedură de consultare cu Uniunea Europeană împotriva Ucrainei din cauza mișcării neașteptate și neprietenoase a Kievului, prin care a fost oprit parțial transportul țițeiului către cele doua tari.
Potrivit declarației Ministerului Afacerilor Externe și Comerțului al Ungariei, decizia Ucrainei de a opri tranzitul țițeiului rusesc Lukoil amenință serios energia aprovizionarea Ungariei și Slovaciei.
El a subliniat că, din moment ce aprovizionarea cu energie nu este o problemă politică, ci de infrastructură, și din moment ce nevoile de țiței ale țărilor nu pot fi rezolvate fără resursele rusești în absența rutelor alternative de transport, Ungaria, împreună cu Slovacia și Republica Cehă, au fost scutite de sancțiunile UE în ceea ce privește importurile.
Péter Szijjártó a reamintit că Lukoil reprezintă în prezent o treime din importurile de țiței din Ungaria și aproximativ 45 la sută din importurile de țiței din Slovacia, așa că interdicția ucraineană amenință practic securitatea energetică a celor două țări.
El a continuat precizând că situația s-a stabilizat deocamdată cu soluții temporare, dar nici pe termen mediu siguranța aprovizionării cu țiței nu poate fi asigurată fără livrările Lukoil.
„Prin urmare, negociem constant cu guvernul slovac pentru a rezolva situația. Ieri, am vorbit și la telefon cu ministrul de externe ucrainean, care a spus că desigur că nu este nicio problemă, ei permit să treacă prin Ucraina tot felul de transporturi, ceea ce evident nu este adevărat”, a afirmat el.
Péter Szijjártó a explicat că toate acestea încalcă sensul acordului de asociere UE-Ucraina, care prevede că Kievul nu poate întrerupe tranzitul transportatorilor de energie către membrii comunității.
El a mai menționat că acordul prevede că într-un astfel de caz statul membru vătămat poate demara imediat o procedură de consultare, în care Comisia Europeană este obligată să-l reprezinte. Dacă nu se poate ajunge la un acord, este posibil să se înființeze o instanță de arbitraj și să se desfășoare o procedură în termen de patruzeci de zile, iar dacă nu există o soluție, atunci UE este îndreptățită să nu-și îndeplinească unele dintre obligațiile contractuale, de exemplu în domeniul scutirii vamale.