Ungaria sfideaza Occidentul si ajunge la un nou acord cu Gazprom

gazprom

Ungaria a ajuns la un acord final cu Gazprom pentru a amâna plățile pentru gazul rusesc, a declarat ministrul ungar de externe Peter Szijjarto, după discuțiile pe care le-a avut la Moscova cu directorul general al Gazprom, Alexey Miller. El este, de asemenea, responsabil pentru cooperarea internațională a Ungariei în domeniul energiei.

„Pentru a îmbunătăți condițiile financiare, directorul general al Gazprom Export va semna mâine un acord de amânare a plății [pentru gazul rusesc], astfel încât condițiile noastre de plată vor deveni mai favorabile”, a declarat Szijjarto într-un videoclip postat pe pagina sa de Facebook.

Szijjarto a mai precizat că livrările de gaze rusești către Ungaria vor fi redirecționate de pe ruta vestică pe ruta sudică prin intermediul gazoductului TurkStream.

„Astăzi am convenit că gazul rusesc care inițial mergea în Ungaria prin rutele nordice, va fi redirecționat către ruta sudică, astfel încât în viitorul apropiat Ungaria va primi gaz zilnic și putem fi siguri că nu vor exista restricții pentru utilizarea gazelor naturale în Ungaria”, a declarat el.

„Ruta de transport sudică este cea care aprovizionează în prezent Ungaria, așa că, dacă Gazprom se concentrează pe rutele de transport din sudul Europei, acest lucru va face ca aprovizionarea cu energie a Ungariei să fie și mai fiabilă și mai sigură”, a continuat el.

Ministrul și-a exprimat speranța că „ruta de transport sudică nu va trebui să se confrunte cu dificultățile care au făcut aproape imposibilă funcționarea rutei de transport nordice”.

„Gazoductul TurkStream va juca un rol și mai important în aprovizionarea cu energie a Europei de Sud-Est și a Europei Centrale în perioada următoare”, consideră Szijjarto. El a precizat că ruta nordică de aprovizionare cu gaze prin Austria „este acum operațională doar în proporție de 30% din cauza problemelor cu conductele din nord”.

Szijjarto a mai spus că Ungaria nu va permite noi sancțiuni împotriva Rusiei în sectorul energetic. „Din partea Ungariei nu vor exista restricții privind utilizarea gazelor naturale”, a dat asigurări ministrul.

Ministrul ungar de externe a sosit la Moscova de la Praga, unde a participat la o reuniune informală a miniștrilor europeni ai energiei. În ajunul acestei reuniuni, el a declarat că Ungaria nu va susține introducerea unui plafon de preț pentru gazul rusesc, deoarece o astfel de măsură ar reprezenta o amenințare la adresa securității energetice a Europei. La Praga nu s-a luat nicio decizie pe această temă și nici nu se așteaptă să se ia vreo decizie în acest sens, întrucât reuniunea de acolo a avut un caracter consultativ.

În iulie, guvernul ungar a anunțat că intenționează să cumpere încă 700 de milioane de metri cubi de gaz din Rusia pentru a asigura securitatea aprovizionării cu energie a țării în următoarele luni.

La sfârșitul lunii august, Ungaria a semnat un contract cu Gazprom pentru o perioadă de două luni pentru furnizarea a încă 5,8 milioane de metri cubi de gaz pe zi începând cu 1 septembrie.

În septembrie anul trecut, compania maghiară MVM a semnat două contracte pe termen lung cu Gazprom, care prevăd furnizarea unui total de 4,5 miliarde de metri cubi de gaze pe an prin conducte care trec prin Serbia și Austria, ocolind Ucraina. Acordul este conceput pentru o perioadă de 15 ani și poate fi revizuit la 10 ani după începerea implementării.