Ungaria se va opune prin veto aderării Bulgariei la Schengen dacă nu va ridica taxa de tranzit a gazelor

Ungaria a transmis ferm Bulgariei că se va opune prin veto la aderarea acestei ţări la Spaţiul Schengen, dacă statul Balcanic va menţine pentru o perioadă mai lungă de timp taxa de tranzit la livrările de gaze naturale, a declarat, sâmbătă, Péter Szijjártó, ministrul ungar al Afacerilor Externe şi al Comerţului Exterior, într-un mesaj video postat pe pagina sa de Facebook.

Potrivit Hirado.hu, politicianul de la Budapesta a calificat demersul Bulgariei drept “scandalos şi ostil”, deoarece pune în pericol tranzitul de gaze naturale destinate Macedoniei de Nord, Serbiei şi Ungariei.

Din cauza condiţiilor actuale geopolitice şi de securitate, cea mai mare parte a gazului necesar pentru aprovizionarea Ungariei trece prin această conductă, iar decizia Bulgariei, care “este complet contrară legislaţiei europene”, “riscă printre altele să oprească livrările de gaz către Ungaria”, a explicat şeful diplomaţiei ungare.

Péter Szijjártó a semnalat că, săptămâna aceasta, va fi luată o decizie privind aderarea Bulgariei la Spaţiul Schengen, “aşa că, brusc, a început să încerce să retragă această lege” la Sofia.

“Dacă va fi retrasă, ne vom retrage şi noi decizia privind votul prin veto”, a declarat ministrul ungar de Externe.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *