Ungaria se teme că unele țări UE și-ar putea trimite trupele în Ucraina

Ungaria este îngrijorată de livrările de armament către Ucraina și se teme că unele dintre țările UE ar putea să-și trimită trupele acolo, a declarat luni premierul ungar Viktor Orban.

El și-a exprimat îngrijorarea serioasă că „întreaga Europă alunecă pas cu pas spre un război”, deoarece țările UE trimit tancuri în Ucraina și analizează posibilitatea de a-i furniza avioane de luptă. „Dacă lucrurile vor continua în acest fel, vor fi unii care ar putea dori să trimită trupe în Ucraina”, a declarat el la deschiderea sesiunii de primăvară a parlamentului ungar.

El a subliniat că guvernul său insistă asupra soluționării conflictului ucrainean prin mijloace pașnice și a făcut apel la parlamentari să susțină această poziție. „Ei vor să ne tragă în acest război, dar eu vă cer să nu cedați în fața provocărilor”, a spus Orban.

„Avem nevoie de o încetare a focului, avem nevoie de discuții de pace. De aceea, Ungaria insistă pentru pace în toate forumurile internaționale”, a spus el, adăugând că din aceste motive Ungaria susține planul de pace al Chinei pentru Ucraina.

El a reiterat că este în continuare împotriva sancțiunilor antirusești ale Uniunii Europene, în special în sectorul energetic. El a reamintit că restricțiile privind aprovizionarea cu combustibil au provocat o creștere dramatică a prețurilor, iar cheltuielile Ungariei pentru sursele de energie au crescut cu zece miliarde de euro în 2022. „Bruxelles-ul a luat acești bani din buzunarele ungurilor cu ajutorul sancțiunilor”, a adăugat el.