Ungaria prelungește până la 1 octombrie plafonarea preţurilor la combustibili şi la unele alimente de bază

Guvernul de la Budapesta a decis extinderea până la 1 octombrie a plafonării preţurilor la combustibili şi la unele alimente de bază în Ungaria, în timp ce plafonarea dobânzilor la creditele ipotecare va rămâne în vigoare până la finalul anului.

De la începutul războiului din Ucraina, inflația a crescut considerabil în Europa Centrală, amplificând presiunile asupra preţurilor deja puternice în urma pandemiei şi determinând băncile centrale să majoreze brusc dobânzile.

Luna trecută în Ungaria, rata inflaţiei a crescut la peste 10%, în timp ce forintul s-a depreciat la un nivel-record faţă de euro, forţând Banca Centrală să majoreze dobânzile.

Grupul energetic ungar MOL a cerut retragerea graduală a măsurii. Preşedintele director general al MOL, Zsolt Hernadi, a declarat pentru presa locală că eliminarea treptată a plafonării preţurilor la benzină şi motorină va fi necesară pentru asigurarea siguranţei aprovizionării pe termen lung.

Thierry Breton, comisarul european pentru piaţa internă, a cerut Ungariei să suspende vânzarea de combustibil cu preţ diferit pentru maşinile cu plăcuţe de înmatriculare străine. Altfel, se riscă declanşarea unei proceduri de infringement.

Breton a precizat că executivul Uniunii Europene are dreptul de a lansa proceduri de infringement care pot duce la acţiuni în justiţie împotriva Ungariei şi posibile amenzi.

Guvernul de la Budapesta a anunţat, în noiembrie, că preţurile la benzină şi motorină nu pot depăşi 480 forinţi (1,25 dolari) pe litru la benzinării, sub preţurile actuale, de peste 500 de forinţi. De asemenea, în februarie, au fost plafonate preţurile unor alimente de bază.

Intră în legătură cu echipa TeleM Iași!