Ungaria plafonează dobânzile în cazul împrumuturilor cu dobândă variabilă pentru întreprinderile mici și mijlocii

forinți

Ungaria va include împrumuturile cu dobândă variabilă pentru întreprinderile mici și mijlocii într-o schemă menită să limiteze dobânzile împrumuturilor și să evite o recesiune, a declarat ministrul dezvoltării economice Marton Nagy, adăugând că băncile ar putea suporta „cu ușurință” costul măsurii, potrivit Reuters.

Cu o inflație de peste 20% și încă în creștere, în timp ce economia încetinește, guvernul premierului Viktor Orban se confruntă cu provocarea de a limita creșterea prețurilor, încercând în același timp să evite o recesiune. Guvernul acestuia a plafonat deja prețul combustibililor și al alimentelor de bază, precum și dobânzile ipotecare. Facturile la energie sunt, de asemenea, plafonate pentru majoritatea gospodăriilor.

Sâmbătă, guvernul a anunțat subvenții în valoare de 150 de miliarde de forinți (362 de milioane de dolari) pentru marile companii care investesc în îmbunătățirea eficienței energetice și a extins sistemul de plafonare a dobânzilor pentru împrumuturi.

Nagy a spus că dobânzile la împrumuturile pentru întreprinderi vor fi plafonate la dobânda interbancară la 3 luni din 28 iunie, care era de 7,77%, spre deosebire de dobânda actuală de 16,69%, după o majorare de urgență a dobânzii de către banca centrală pe 14 octombrie. Măsura este în vigoare până la 1 iulie 2023, similar plafonului existent pentru dobânzile ipotecare pentru gospodării.

Băncile vor plăti costul schemei, care se va ridica la aproximativ 80 de miliarde de forinți până la 1 iulie, a precizat Nagy, adăugând că este o sumă pe care o vor putea „suporta cu ușurință”.

„Creșterea ratelor dobânzilor aduce profituri suplimentare pentru bănci”, a menționat Nagy.

Întrebat dacă guvernul a purtat discuții cu băncile înainte de a lansa noul plafon, acesta a spus că a „notificat” Asociația Băncilor cu privire la această măsură.

Nagy a declarat că portofoliul de credite cu dobândă variabilă se ridică la aproape 2.000 de miliarde de forinți deținute de aproximativ 60.000 de firme mici, iar măsura are ca scop să evite ca aceste întreprinderi să plătească dobânzi de 20% sau mai mari pentru împrumuturile lor.

„Am dori să evităm ca economia să intre în recesiune anul viitor și avem toate șansele să avem o creștere de 1%. Prin acest plafon de împrumut dorim să prevenim un nou șoc pentru sectorul corporatist, provenit din creșterea bruscă a ratelor de rambursare a acestora”, a spus Nagy în cadrul unui briefing

În luna mai, guvernul a anunțat taxe excepționale în valoare de 800 de miliarde de forinți pe ceea ce a numit „profituri suplimentare” obținute de bănci, companii energetice și alte firme. Aceste impozite, menite să acopere un deficit bugetar, au lovit acțiunile de la Budapesta și au zguduit investitorii.