Ungaria oferă 1,85 miliarde de dolari companiilor afectate de creșterea prețurilor la energie

energie electrica

Guvernul Ungariei a lansat o schemă de ajutor în valoare de 800 de miliarde de forinți (1,85 miliarde de dolari) pentru a ajuta companiile să prefinanțeze garanțiile bancare solicitate de traderii de energie pe fondul creșterii prețurilor, a anunțat site-ul de știri index.hu, transmite Reuters.

Având în vedere creșterea prețurilor, comercianții de energie solicită garanții bancare pe trei luni, cer plăți în avans sau, în unele cazuri, solicită companiilor să dețină rezerve de lichidități, a declarat secretarul de stat din cadrul Ministerului Dezvoltării Economice, Mate Loga, citat de index.hu.

Potrivit unui sondaj guvernamental, Loga a precizat că firmele ar avea nevoie de finanțare în valoare de 600 până la 800 de miliarde de forinți, în contextul lipsei de lichidități, ceea ce a determinat guvernul să intervină cu un nou program de garanții bancare.

„Companiile trebuie să fie protejate, astfel încât să fie atenuată criza de lichidități”, a subliniat Loga.

Start Garancia Zrt, un vehicul deținut de stat care va furniza garanțiile, a lansat deja discuții cu companiile implicate, a relatat index.hu.