Ungaria lucreaza la o solutie tehnica pentru a plati gazele rusesti in ruble

magistrala-gaze

Ungaria lucrează la o soluție tehnică in problema plății livrărilor de gaze rusești în ruble, a anuntat ministrul maghiar al afacerilor externe și al relațiilor economice externe, Peter Szijjarto.

Răspunzând unei întrebări despre plata gazelor în ruble, ministrul de Externe ungar a spus că țara sa va trebui să își îndeplinească „prima obligație de plată către Gazprom” la sfârșitul lunii mai, iar o soluție tehnică este în curs de elaborare.

Szijjarto a precizat, de asemenea, că Ungaria va decide cu privire la chestiunea plății pentru livrările de gaze rusești în contactele cu Moscova și nu intenționează să urmeze exemplul altor țări sau să cedeze presiunilor din partea conducerii UE.

În septembrie 2021, Ungaria a semnat două contracte pe termen lung cu Gazprom pentru furnizarea unui total de 4,5 miliarde de metri cubi de combustibil pe an prin conducte care traverseaza Serbia și Austria, ocolind Ucraina. Acordul este stabilit pentru 15 ani și poate fi revizuit la 10 ani de la punerea sa în aplicare.

Anterior, președintele rus Vladimir Putin a cerut mutarea plăților pentru livrările de gaz către țări neprietenoase în ruble, spunând că Moscova va refuza să accepte plăți pentru astfel de contracte în valute discreditate, inclusiv dolari și euro. De asemenea, el a însărcinat guvernul să dea Gazprom instrucțiuni privind modificarea contractelor actuale. Pe 31 martie, Putin a semnat un decret privind regulile comerțului cu gaze naturale cu țările neprietenoase, care prevede un nou sistem de plată a contractelor.