Ungaria are „șanse mari” să evite recesiunea, susține ministrul de Finanțe

ungaria-harta-scaled

Ungaria are „șanse mari” să evite recesiunea, în condițiile în care ritmul de creștere al economiei ar urma să încetinească la aproximativ 1% anul viitor, a declarat luni ministrul de finanțe Mihaly Varga, la un forum de afaceri, transmite Reuters.

Chiar dacă avansul economiei va încetini anul viitor, ristmul de creștere va accelera începând cu a doua jumătate a anului 2023, precizează Varga.

„Conform calculelor noastre, creșterea economică a Ungariei va fi de aproximativ 4,5% în acest an”, a declarat Varga.

El a spus că nivelul ridicat al investițiilor și piața solidă a forței de muncă vor continua să sprijine economia, deși nivelul ridicat al consumului ar trebui să se atenueze din cauza unei inflații ridicate.

„Nu se observă niciun efect negativ al războiului (din Ucraina) asupra datelor privind ocuparea forței de muncă. Cererea de forță de muncă a rămas puternică și în al treilea trimestru. Spre deosebire de mai multe țări (din Uniunea Europeană), Ungaria are o șansă bună de a evita recesiunea cu o creștere economică de aproximativ 1%. În 2023 sau 2024 vom reveni treptat la ritmul anterior de creștere, la aproximativ 4%”, a spus Varga.

Acesta speră ca bugetul să înregistreze din nou un excedent în octombrie, după un plus de 181 de miliarde de forinți luna trecută, în urma măsurilor luate de guvern de a ține sub control cheltuielile.

De asemenea, Varga și-a exprimat încrederea că până la sfârșitul acestui an s-ar putea ajunge la un acord de finanțare cu Uniunea Europeană.