Ungaria a tinut Suedia in sah privind aderarea la NATO dar s-a ales cu 4 avioane de lupta produse de scandinavi

Ungaria a tinut Suedia in sah privind aderarea la NATO dar s-a ales cu 4 avioane de lupta produse de scandinavi. Capacitatea de apărare a Ungariei este în creștere. Patru noi Gripen vor fi livrate forțelor aeriene, a declarat ministrul apărării Kristóf Szalay-Bobrovniczky în programul de luni dimineață al canalului M1.

Ungaria a tinut Suedia in sah privind aderarea la NATO dar s-a ales cu 4 avioane de lupta produse de scandinavi

Săptămâna trecută, prim-ministrul Viktor Orbán – după discuții cu premierul suedez Ulf Kristersson la Budapesta – a anunțat că Ungaria va adăuga încă patru avioane la flota de avioane de luptă-bombardiere JAS-39 Gripen a armatei.

CITESTE: Liderii europeni incearca sa-l induplece pe Viktor Orban sa voteze un acord bugetar istoric pentru Ucraina in valoare de 50 miliarde de euro

Kristóf Szalay-Bobrovniczky a reamintit ca, în 2001, a devenit evident că Gripens-ul va fi garanția siguranței spațiului aerian maghiar. După cum a spus el, Gripen este o aeronavă de luptă multifuncțională, de înaltă calitate, ușor de operat, considerată ieftină în categoria sa. Pana acum, 14 au ajuns în Ungaria, iar acum s-a ajuns la un acord pentru încă patru avioane.

Cele patru avioane noi, care vor ajunge în 2025 și 2026, au fost „inserate” în contractul de exploatare încheiat cu zece ani înainte. În plus, în 2026 utilajele închiriate vor deveni proprietatea statului maghiar.

Ministrul a subliniat ca Gripenul poate fi desfășurat ca luptă interceptor și este, de asemenea, potrivit pentru sarcini de măsurare și recunoaștere a loviturilor la sol. El a reamintit, de asemenea, că Ungaria îndeplinește sarcinile de poliție a spațiului aerian din alte țări ca parte a legăturilor NATO și V4, astfel încât Gripensul maghiar este implicat și în protejarea spațiului aerian al Sloveniei și Slovaciei, pe lângă țările baltice.

Suedia a solicitat anul trecut intrarea în NATO, demers pentru care era necesară unanimitatea statelor aliate. Ungaria a rămas singura membră a organizației care nu a ratificat aderarea Suediei, după ce Turcia a renunțat la opoziția sa în această privință.  Fii alături de noi pe Facebook pentru mai multe știri!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *