Ungaria a infuriat capitalele europene dupa ce s-a opus ajutorului financiar UE catre Ucraina

orban

Ministrul german de externe, Annalena Baerbock, a criticat Ungaria pentru că blocheaza un ajutor financiar de 18 miliarde de euro acordat de UE Ucrainei, afirmând că Budapesta nu ar trebui să „joace poker” în încercarea de a pune presiune asupra Bruxelles-ului într-o dispută separată privind statul de drept.

Mai multi diplomați UE acuza guvernul premierului Viktor Orbán de șantaj. Comisia Europeană a propus miercuri un pachet de sprijin în valoare de 18 miliarde de euro pentru a ajuta Ucraina să își mențină economia și serviciile publice pe linia de plutire pe parcursul anului viitor și să restabilească infrastructura critică distrusă de raidurile rusești cu rachete și drone kamikaze.

La o reuniune a ambasadorilor UE, Ungaria a declarat că nu poate susține pachetul de ajutor. Acest lucru creează un obstacol potențial fatal, deoarece banii pentru Ucraina nu pot fi direcționați fără sprijinul tuturor celor 27 de țări ale UE, din cauza normelor bugetare care cer unanimitate.

Pozitia Ungariei a creat frustrare la Bruxelles, Berlin și în alte capitale ale UE. Patru oficiali și diplomați UE au declarat pentru Politico că văd în blocarea de către Budapesta a ajutorului pentru Ucraina o tactică de șantaj pentru a crea presiuni în vederea eliberării a peste 13 miliarde de euro din fondurile UE pentru Ungaria, care ar putea fi suspendate luna viitoare dacă țara nu abordează suficient de mult timp preocupările de lungă durată privind regresul democratic.