Unde sunt paturile ATI?Romania avea oficial 1361 paturi ATI in luna martie si aproape 1200 in octombrie

terapie intensiva

Pe 27 martie, Grupul de Comunicare Strategica anunta ca Romania dispune la nivelul spitalelor din România de 2.653 de paturi ATI, dintre care 1.361 echipate cu ventilatoare mecanice.

Intr-o declaratie pentru Digi 24, ministrul Sanatatii Nelu Tataru a afirmat ca Romania a plecat la inceputul pandemiei cu 740 paturi la ATI dotate complet.

”Noi am plecat la început cu spitalele suport Covid, cele 226 de spitale, cu Terapie Intensivă în care aveam 740 de paturi complet utilate. În acest moment suntem spre 1.200 de paturi complet utilate (…) Sperăm ca până la sfârşitul lunii să avem încă 200 de paturi să putem merge strict pe suport Covid”, a spus Nelu Tataru.

In luna august, acelasi Nelu Tataru spunea ca Romania a crescut la 1034 paturi la terapie intensiva pentru bolnavii Covid. In plina escaladare a numarului de cazuri Covid, au mai fost achizitionate 16 paturi ATI, utilate complet iar numarul total de paturi ajunge la 1050.

Ieri, Spitalul Judetean Suceava, cu o sectie ATI plina la refuz a cautat un loc la ATI in 9 spitale pentru un pacient din Vatra Dornei. Dupa ce spitalele Covid din Botoșani, Bacău, Piatra Neamț si Vaslui, au spus ca au sectiile plina, sucevenii au incercat si la Iasi, la Boli Infectioase, Neurochirurgie, Sf. Spiridon si Pneumoftiziologie dar la fel s-au izbit de un refuz categoric.

În final, spitalul a optat pentru soluția ca pacientul să fie supravegheat în Unitatea de Primiri Urgențe până când s-a eliberat un loc în ATI Covid.
Conform cifrelor oficiale de ieri, in sectiile ATI ale spitalelor din Romania se aflau 823 pacienti in stare grava.