Unde si in ce conditii se poarta masca de protectie

masca-covid-coronavirus-pandemie-e1614751863945-640x400

In cazul localitatilor in care incidenta este mai mica de 6.00 masca se poarta obligatoriu în spațiile publice închise, mijloacele de transport în comun, la locul de muncă, spații comerciale. De asemenea, în spații publice deschise, fără a se limita la acestea: piețe, târguri, bâlciuri, talciocuri, spațiile comerciale, stații pentru transportul în comun, precum și în alte zone stabilite prin hotărâre a comitetului județean.

La nivelul localităților în care incidența este mai mare de 6/1000 locuitori, masca este obligatorie în spațiile publice închise, mijloacele de transport în comun, la locul de muncă, spații comerciale si în toate spațiile publice deschise cu excepția persoanelor care desfășoară activități, inclusiv sportive, în mod individual sau împreună cu persoanele cu care locuiesc. Alte excepții se pot stabili, la propunerea direcțiilor de sănătate publică județene.

Nu este obligatorie purtarea mastii de protectie daca persoana este singura pe strada.

Indiferent de rata de incidenta nu se poarta masca de protectie de catre:

  • Persoanele vaccinate pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare aflate la locurile de muncă situate în spații închise, cu condiția prezenței unui număr de maximum 10 persoane și asigurarea unei distanțe de un metru între ele, iar în zonele respective nu este permis accesul publicului sau al altor lucrători. Excepția nu se aplică în cazul spațiilor închise comune;
  • copiii cu vârsta mai mică de 5 ani;
  • persoanele care sunt singure în birou;
  • prezentatorii TV și invitații acestora, cu condiția respectării distanței de 3 metri între persoane;
  • În funcție de evaluarea riscului, efectuată de medicul de medicina muncii al unității, pot fi aplicate și excepții pentru persoanele care: suferă de boli care afectează capacitatea de oxigenare; desfășoară activități fizice intense și/sau în condiții de muncă solicitante (temperaturi ridicate, umiditate crescută etc.).