Un virus tot mai agresiv

acastro_200428_1777_coronavirus_0001.0

Nou semnal de alarma tras de medicii infectionisti ! Covid-19 ar putea avea o alta tulpina, mult mai severa. Daca pana nu demult, lipsa gustului si mirosului erau simptomele specifice, acestea nu mai sunt un reper de punere a diagnosticului. In plus, testul PCR se negativeaza tot mai greu, intre 4 si 6 saptamani dupa contactarea virusului.

Virusul SARS-CoV-2 este tot mai greu de depistat. Specialistii infectionisti observa noi simptome, tot mai severe. Daca in prima parte a pandemiei  formele simptomatice de boala prezentau test PCR negativ la 14 sau la 21 de zile, acum  numerosi pacienti se vindeca mai greu, chiar daca nu au comorbiditati. Dupa cum sustin infectionistii, in ultima perioada formele medii de boala, chiar daca nu se agraveaza, se prelungesc.

prof.univ.dr. Carmen Dorobat- manager Spitalul de Boli Infectioase din Iasi

In momentul acesta, insa, formele simptomatice prezinta acest test negativ dupa 4 saptamani sau chiar 6 saptamani, iar simptomatologia cedeaza mai greu.

La inceputul pandemiei primele simptome care atestau ca virusul este prezent in corp erau lipsa simtului gustativ si a mirosului. Mai nou, simptomele digestive sunt omniprezente la bolnavii cu Covid.

prof. univ.dr. Carmen Dorobat- manager Spitalul de Boli Infectioase din Iasi

In primul rand pacientii se plangeau ca nu mai au gust si miros. In aceste moment, lipsa gustului si mirosului apare mai tarziu pe parcursul bolii dupa 7 si 10 zile de evolutie. 

In prezent, un numar tot mai mare de persoane prezinta fenomene digestive, in special, un rasunet clinic asemanator cu cel dat de colecist. Aceste fenomene digestive apar in special la femei.

Specialistii atentioneaza ca ar mai putea aparea simptome neurologice sau cardiace. In acelasi timp, infectionistii isi pun intrebarea daca nu cumva infectia cu coronavirus, care incepe sa aiba manifestari ale unei boli autoimune, ar putea deveni o infectie cronica, precum HIV, cu care este inrudit.