Un virus descoperit în 2001 s-a reactivat și produce îmbolnăviri în lanț pe teritoriul Chinei și Europei

China se confruntă cu o creștere a infecțiilor cu un virus respirator care a dus la supraaglomerarea spitalelor. Virusul, identificat drept metapneumovirus uman (HMPV), a observat cazuri crescute în provinciile din nordul Chinei în această iarnă, în special în rândul copiilor.

Focarul are loc la cinci ani după ce lumea a fost alertată pentru prima dată cu privire la apariția unui nou coronavirus în Wuhan, care s-a transformat ulterior într-o pandemie globală cu șapte milioane de decese raportate.

Fotografii și videoclipuri cu oameni care poartă măști în spitalele din China au apărut pe platformele de socializare, iar rapoartele locale au comparat scenele cu focarul inițial de Covid. Autoritățile sanitare pun în aplicare noi măsuri pentru a monitoriza și gestiona răspândirea cazurilor de pneumonie de origine necunoscută. Cu toate acestea, Beijingul a minimizat evoluțiile ca un eveniment anual de iarnă.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe al Chinei, Mao Ning, a declarat vineri: „Infecțiile respiratorii tind să atingă un vârf în timpul sezonului de iarnă. „Bolile par a fi mai puțin severe și răspândite la o scară mai mică în comparație cu anul precedent”, a spus ea.

Ce este HMPV?

Metapneumovirusul uman, sau HMPV, este un virus respirator care provoacă simptome similare răcelii comune și gripei. Deși boala este de obicei ușoară, poate duce la complicații severe, cum ar fi pneumonia, în special la sugari, vârstnici și cei cu un sistem imunitar slăbit.

Virusul nu este nou, dar a atras atenția pe fondul creșterii numărului de cazuri, în special la copiii sub 14 ani din nordul Chinei. Identificat pentru prima dată în 2001, HMPV este un virus ARN monocatenar care se răspândește prin picături respiratorii sau prin contact cu suprafețele contaminate. Cazurile au fost identificate anterior în diferite țări, din Europa inclusiv în Romania.

Perioada de incubație a viruslui este estimată la 3 până la 6 zile, iar durata medie a bolii poate varia în funcție de severitate, cu o medie de 7-10 zile. Simptomele sale includ tuse, febră, congestie nazală și oboseală.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *