Bacau | Un veteran de razboi bacauan a fost avansat general de brigada la varsta de 102 ani

veteran de razboi

Unuia dintre cei mai respectabili membri ai comunității băcăuane, colonelul Ion Procopie, veteran de război în vârstă de 102 ani, i s-a conferit titlul de general de brigadă cu o stea (în retragere) şi a fost declarat Cetățean de Onoare al județului Bacău.

Generalul de brigadă (rtr.) Ion Procopie, veteran de război de pe Valea Tazlăului, reprezintă un erou și, mai ales, un model de viață pentru toate generațiile.

Fiu de preot, Ion Procopie s-a născut în data de 5 decembrie 1919, în comuna Solonț de lângă Moinești. Absolvent al Colegiului Național ,,Costache Negruzzi” pe care l-a absolvit în anul 1939 și al studiilor superioare în cadrul Facultății de Drept, facultate care i-a conturat cariera de magistrat de mai târziu, veteranul de război Ion Procopie reprezintă un model de patriotism și curaj. În perioada 1944-1945 a participat pe front cu Regimentul 38 Infanterie Brăila, pe Frontul de Est, în Basarabia, Cetatea Albă și Măcin.

Ulterior, cele mai dificile momente din viața de ostaș a colonelului Ion Procopie au fost cele trăite, pe viu, în cele mai grele lupte duse de Armata României pe Frontul de Vest, în drumul spre eliberarea Ungariei și Cehoslovaciei. Aici a luptat, a fost rănit, a îndurat ororile unui război absurd, a rezistat și, cel mai important, a învins.