Un val de praf si aerosoli a acoperit Iasul si Zona Metropolitana. Valorile PM10 depasite de peste 3 ori in statia Tomesti

praf iasi

Un nor de praf a acoperit Iasul in aceasta seara si zona metropolitana. Au fost depasite de 3 ori valorile maxime admise la PM10, in statia de masurare a calitatii aerului din Tomesti. Cifrele sunt groaznice, 167.35µg/m³, fata de 50 µg/m³ cat este limita maxima admisa. In aceasta seara, din nou Iasul este cel mai poluat oras din Romania.

„Este un val de praf si aerosoli, cu multa umiditate, un fenomen natural. Ar putea dura pina maine. Nu e nimic grav, dar atmosfera poate fi simtita ca una de disconfort, afara, in aer liber. In casa, in zonele mai inalte ale oraselor, acolo unde avem filtre de particule (in casa, in masina) am putea avea o atmosfera mult mai agreabila”, a precizat profesorul Silviu Gurlui.

Potrivit specialistilor, cresterea PM10 provine de la praful de pe șantierele de construcții, gropile de gunoi și agricultură. De asemenea, poate apărea în urma incendiilor și a arderii periilor/deșeurilor, din surse industriale, din praful suflat de vânt pe terenurile deschise, din polen sau fragmente de bacterii.

Medicii sustin ca expunerea pe termen scurt la PM10 a fost asociată în primul rând cu agravarea bolilor respiratorii, inclusiv astmul și boala pulmonară obstructivă cronică (BPOC).

Pe retelele de socializare, oamenii au observat fenomenul in jurul amiezii mai ales in partea de est a tarii, unde razele soarelui abia au razbatut din cauza prafului. Cu toate acestea, statiile de masurare a calitatii aerului au inregistrat depasiri majore doar in zona Iasului.