Un tratament experimental bazat pe imunoterapie a avut rezultate remarcabile asupra unui grup de pacienți cu cancer rectal

12 pacienți cu cancer rectal din Statele Unite și-au învins boala după ce au fost supuși unei imunoterapii experimentale, în ceea ce medicii numesc un rezultat uluitor.

Pacienții, care au făcut parte dintr-un mic studiu clinic condus de cercetătorii de la Centrul de Cancer Memorial Sloan Kettering (MSK) din New York, și-au văzut tumorile dispărând după ce au fost tratați cu un medicament experimental numit dostarlimab.

Participanții au primit o doză de dostarlimab la fiecare trei săptămâni timp de șase luni, ideea fiind că ar trebui să se supună tratamentelor standard de chimioterapie, radioterapie și intervenții chirurgicale după tratament.

Cu toate acestea, cercetătorii au descoperit că, în fiecare caz, cancerul a fost eliminat doar prin tratamentul experimental.

Studiul a fost salutat ca fiind o premieră în tratamentul cancerului, unul dintre autorii lucrării, Dr. Luis Diaz Jr de la Memorial Sloan Kettering, spunând pentru New York Times că nu cunoștea niciun alt studiu în care un tratament să distrugă complet un cancer la fiecare pacient.

Imunoterapia valorifică propriul sistem imunitar al organismului pentru a identifica și distruge celulele canceroase.

Nu a fost nevoie de tratamente standard de radiații, intervenții chirurgicale sau chimioterapie, iar cancerul nu a revenit la niciunul dintre pacienți.

„Este incredibil de satisfăcător să primesc aceste lacrimi fericite și e-mailuri fericite de la pacienții din acest studiu care termină tratamentul și își dau seama: „O, Doamne, pot să-mi păstrez toate funcțiile normale ale corpului de care mă temeam că le-ar putea pierde din cauza radiațiilor sau a intervențiilor chirurgicale”, a spus Dr. Andrea Cercek de la Memorial Sloan Kettering, care a condus procesul.

Acest tip de tratament se concentrează pe anumite proteine ​​numite puncte de control, care sunt produse de unele tipuri de celule ale sistemului imunitar, precum și de unele celule canceroase, potrivit Institutului National al Cancerului din SUA. 

Punctele de control, care împiedică răspunsurile imune să fie prea puternice, uneori pot împiedica celulele imune să omoare efectiv celulele canceroase.

Dostarlimab este un „inhibitor al punctului de control”. In esență „eliberează frânele” unei celule imunitare, eliberând-o să recunoască și să atace celulele canceroase.

In studi continuă să se înscrie pacienți și este în creștere, au spus cercetătorii MSK. De asemenea, ei investighează pentru a vedea dacă aceeași metodă poate învinge alte tipuri de cancer și sunt vizati pacienți cu cancer gastric (de stomac), de prostată și pancreatic.

Intră în legătură cu echipa TeleM Iași!