Un tanar politist DGA dezvaluie: „Mi-e frica sa mai lucrez in spete cu oameni influenti”. El acuza ca a fost amenintat de judecatorul ICCJ Nicolescu: „Ti-a trecut un glont pe la ureche, sper ca intelegi ceva din ecuatia asta”

Un politist angajat la Directia Judeteana Anticoruptie Olt, Gheorghe Giorgian Cioriia, a dat publicitatii un mesaj disperat pe forumul Reddit Romania, acuzand ca este supus unor abuzuri din partea conducerii DGA dupa ce a intrat in conflict cu un judecator de la ICCJ, Nicolescu Alin Sorin.

Politistul relateaza ca, dupa ce a fost jignit de judecatorul ICCJ in timpul examenului de licenta la Universitatea Nicolae Titulescu din Bucuresti, Nicolescu l-a sesizat si pe seful DGA, Liviu Vasilescu. Politistul a fost chemat apoi la Bucuresti de Vasilescu si amenintat.

„Atat domnul Director General cat si doamna Director General Adjunct au inceput sa imi zica ca atitudinea mea a fost una gresita si ca am facut de ras Directia Generala Anticoruptie prin atitudinea pe care am avut-o (aparent, sa nu fii lasat calcat in picioare, sa fii demn si sa nu accepti abuzurile inseamna sa patezi imaginea si sa faci de ras institutia), acestia spunandu-mi totodata ca domnul judecator Nicolescu Alin Sorin, si-a sunat unii prieteni din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie, prieteni care l-au sunat pe domnul Director General Liviu Vasilescu ca sa il intrebe de mine si sa ii povesteasca speta intamplata”, a povestit politistul.„Totodata, cei doi mi-au zis sa ma duc la Inalta Curte de Casatie si Justitie si sa imi cer scuze personal domnului judecator fiindu-mi argumentat si faptul ca daca domnul judecator depunea plangere( acesta neavand vreun motiv sa depuna plangere pentru ca ceea ce am facut eu a fost complet legal, eu fiind in acel moment un simplu student care doar si-a sustinut punctul de vedere si a cerut sa ii fie respectate drepturile) eu urma sa fiu mustrat, iar in momentul in care eu le-am zis ca nu vreau sa ma duc sa imi cer scuze, acestia au insistat, lucru care nu mi-a lasat alta varianta decat sa ma conformez, sens in care mi-a fost inmanat numarul domnului judecator pe un biletel, pentru a ii da un mesaj cand ajung la Inalta Curte de Casatie si Justitie”, a completat politistul.

Politistul a spus ca s-a dus la ICCJ sa isi ceara scuze, insa a asteptat degeaba. Ulterior ar fi primit urmatorul mesaj de la judecator: „Sper sa intelegi ceva din ecuatia asta pt ca ti a trecut un glont pe la ureche…”.

„Aceasta intamplare ma face sa imi fie frica sa mai lucrez in spete in care vor fi cercetati oameni influenti deoarece v-am prezentat exemplul perfect de ce se intampla in momentul in care doar ai pareri contradictorii cu cineva cu o functie inalta, ce sa mai zic de momentul in care faci cercetari cu privire la o persoana de genul”, a sublianiat apoi politistul.

Declaratia integrala a politistului, publicata pe Reddit Romania, forum cu peste 580.000 de uitlizatori:

Ma numesc Cioriia Gheorghe Giorgian, sunt absolvent al Academiei de Politie Alexandru Ioan Cuza din Bucuresti promotia 2022, iar in prezent sunt subinspector de politie in cadrul Directiei Generale Anticoruptie, Serviciul Judetean Anticoruptie Olt.

Dupa finalizarea studiilor, m-am inscris la facultatea de drept european si international din cadrul Universitatii Nicolae Titulescu din Bucuresti pentru completarea studiilor. In data de 04.07.2023 a trebuit sa sustin examenul de licenta la facultatea anterior mentionata, sens in care am fost chemati sa ne prezentam la ora 08:00 pentru a ne fi verificate cartile de identitate si a ne baga in salile in care vom sustine efectiv examenul de licenta.

Unul dintre supraveghetori, al carui nume il voi aminti putin mai tarziu, a inceput sa strige numele studentilor in jurul orei 8:20, iar in momentul in care mi-a fost strigat numele, nereusind sa ajung foarte rapid la dumnealui, pentru a-i putea prezenta cartea de identitate, acesta fiind nevoit sa strige numele meu de 2 ori, a procedat intr-o maniera malitioasa, folosind urmatoarele cuvinte „hai ba ce faci, stau dupa tine”, zicandu-mi sa scot mai repede cartea de identitate ca sa i-o prezint, insa in momentul in care am scos portofelul pentru a putea prezenta cartea de identitate, acesta s-a deschis la compartimentul unde am legitimatia de serviciu, fiind exact langa compartimentul in care am buletinul, dumnealui putand observa faptul ca sunt politist, lucru important in ceea ce va voi povesti mai tarziu.

Dupa cele intamplate eu i-am raspuns ca noi, studentii, stam dupa dumnealui, avand in vedere ca intrarea in sali ar fi trebuit sa se faca incepand cu ora 08:00. Ulterior, in timpul examenului de licenta, colegii din sala solicitau sa mearga la toaleta, iar asistentul/profesorul universitar sus amintit a avut o reactie malitioasa din nou, adresandu-ne, noua, tuturor o intrebare ironica, intrebandu-ne daca procedam in acelasi fel in cazul in care eram la sustinerea examenului la INM, moment in care eu l-am intrebat pe dumnealui daca cele doua institutii se pot compara, respectiv Universitatea Nicolae Titulescu si Institutul National al Magistraturii, moment in care acesta s-a enervat foarte tare, spunandu-mi ca sunt obraznic, si solicitandu-mi sa ii inmanez cartea de identitate ca sa ii faca o poza.

Imediat dupa ce a primit cartea de identitate de la mine, acesta a scos telefonul, tinand cartea de identitate intr-o pozitie care sa ii permita sa o fotografieze, moment in care eu i-am spus faptul ca nu este legal sa faci poze dupa cartea de identitate a altei persoane, acestea fiind date cu caracter personal, totodata zicandu-i ca daca vrea sa aiba datele mele, sa ia o foaie si sa le noteze(desi datele cu caracter personal pot fi notate doar intr-o agenda inregistrata). In acel moment mi-a inmanat cartea de identitate si m-a mutat intr-o alta banca, undeva in spatele clasei. In momentul in care m-am asezat in banca, acesta s-a asigurat de faptul ca nu il aude nimeni, si m-a intrebat ironic „Ba esti prost?” dupa care mi-a luat cartea de identitate si a dus-o la catedra pentru a imi nota datele de pe aceasta(cel mai probabil intr-o agenda personala sau pe o foaie, nicidecum intr-o agenda inregistrata), sau poate chiar a pozat-o, nu am certitudine ce a facut cu cartea mea de identitate.

Dupa aproximativ 3 minute, acesta s-a intors la mine, mi-a dat inapoi cartea de identitate si m-a intrebat in repetate randuri unde lucrez ca sa vorbeasca el cu sefii mei( lucru destul de important in cele pe care le voi relata). Moment in care i-am spus faptul ca lucrez in cadrul Directiei Generale Anticoruptie si ca poate vorbi cu domnul Liviu Vasilescu care este Director General, dar totodata l-am intrebat si pe dumnealui cine este, moment in care acesta mi-a spus ca este Nicolescu Alin Sorin, judecator la Inalta Curte de Casatie si Justitie si m-a asigurat de faptul ca va vorbi cu domnul Vasilescu ca sa ii povesteasca cele intamplate.

De retinut este faptul ca acesta si-a declinat calitatea de judecator pentru a ma ameninta si intimida spunandu-mi ca atitudinea mea nu este una demna de un politist, moment in care i-am zis ca atitudinea lui nu este una demna de un judecator, eu fiind un simplu student care dorea doar sa-si sustina examenul de licenta.

Aceasta intamplare fiind o speta aproape identica cu aceea a procurorului Daniel Horodniceanu, doar ca aici, amenintarile facute de domnul judecator de la Inalta Curte de Casatie si Justitie nu au fost desarte, pentru ca, in aceeasi data in care am sustinut examenul de licenta, adica 04.07.2023, la ora 22:14 primesc mesaj pe WhatsApp de la seful Serviciului Judetean Anticoruptie Olt (seful meu nemijlocit) , mesaj care spunea ca trebuie sa ma prezint la directie in ziua imediat urmatoare, adica 05.07.2023 la ora 10:00 pentru a ma vedea cu domnul Director General Liviu Vasilescu, fara a imi fi comunicat vreun motiv.

De asemenea, in momentul in care am intrebat daca ma pot deplasa cu autoturismul de serviciu, mi s-a comunicat ca a fost data dispozitie sa nu mi se permita sa folosesc autoturismul de serviciu.

In data de 05.04.2023, ora 06:00, am procedat la deplasarea spre Directia Generala Anticoruptie din municipiul Bucuresti, cu autoturismul personal, pentru a ma prezenta la biroul domnului Director General. In jur de ora 09:25 am intrat in sediul Directiei Generale Anticoruptie, unde in momentul in care jandarmul m-a salutat, m-am prezentat, am spus cine sunt si de ce am venit, sens in care acesta a apelat-o pe doamna secretar a domnului Director General Liviu Vasilescu, care i-a comunicat jandarmului sa imi zica sa merg catre biroul domnului Vasilescu. Lucru care s-a si intamplat, am ajuns la biroul domnului Director General la ora 09:30, asteptandu-l pe acesta pana undeva in jur de ora 10:00. La ora mentionata anterior, si-au facut aparitia domnul Director General, chestor sef de politie, Liviu Vasilescu si doamna Director General Adjunct, comisar-sef de politie, Manuela Popescu, acestia invitandu-ma in biroul domnului Director General pentru a putea discuta.

Acestia m-au intrebat daca stiu de ce sunt aici, raspunsul din partea mea fiind unul negativ. Apoi acestia mi-au spus ca ma aflu acolo din cauza discutiei purtate cu domnul judecator Nicolescu Alin Sorin, iar domnul Vasilescu chiar spunandu-mi ca daca nu imi place la Directia Generala Anticoruptie, sa plec la politie, fiind oarecum o amenintare voalata din partea lui.

Atat domnul Director General cat si doamna Director General Adjunct au inceput sa imi zica ca atitudinea mea a fost una gresita si ca am facut de ras Directia Generala Anticoruptie prin atitudinea pe care am avut-o (aparent, sa nu fii lasat calcat in picioare, sa fii demn si sa nu accepti abuzurile inseamna sa patezi imaginea si sa faci de ras institutia), acestia spunandu-mi totodata ca domnul judecator Nicolescu Alin Sorin, si-a sunat unii prieteni din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie, prieteni care l-au sunat pe domnul Director General Liviu Vasilescu ca sa il intrebe de mine si sa ii povesteasca speta intamplata.

Totodata mi-au fost adresate anumite intrebari legate de viata personala care nu aveau nicio legatura cu cele intamplate, am fost intrebat cu ce se ocupa parintii mei, probabil pentru a vedea daca sunt si eu „cineva” si daca am anumite „relatii” la oameni influenti, de genul celor pe care le are domnul judecator Nicolescu Alin, de raspunsul meu depinzand probabil modul in care ei ma vor trata in continuare.

De mentionat este faptul ca in momentul in care am incercat sa imi spun punctul de vedere, nu am fost lasat, pentru ca atat Directorul General cat si doamna Director General Adjunct ma intrerupeau, spunandu-mi in repetate randuri ca eu am gresit, ca sunt mai mic, fiindu-mi adus ca argument si faptul ca poate pe viitor, voi comite vreo infractiune si voi fi judecat chiar de domnul judecator Nicolescu Alin Sorin si ca nu este bine sa il supar.

Mi-a fost reprosat si faptul ca nu apreciez faptul ca lucrez in cadrul Directiei Generale Anticoruptie, fiindu-mi zis ca daca eram la rutiera, nici macar pe hol nu stateam (lucru si comparatie care nu-si aveau sensul acolo). De mentionat este faptul ca pe tot parcursul conversatiei purtate intre mine si domnul Director General si doamna Director General Adjunct, domnul Liviu Vasilescu comunica cu cineva prin intermediul mesajelor pe telefon, probabil folosind aplicatia WhastApp, banuiala mea este ca persoana cu care acesta comunica fiind chiar domnul judecator Nicolescu Alin Sorin, iar la un moment dat, in timp ce comunicam cu doamna Manuela Popescu, domnul Liviu Vasilescu m-a fotografiat, lucru pe care l-am putut constata pentru ca am observat ca avea telefonul indreptat spre mine si nu il avea pe modul silentios, fiind surprins de acel sunet specific din momentul in care faci o poza cu telefonul, poza pe care probabil a facut-o ca sa i-o trimita domnului judecator Nicolescu Alin Sorin care aparent gestioneaza politica de cadre din cadrul Directiei Generale Anticoruptie si care are destinele ofiterilor de politie din cadrul acestei structuri in mainile lui, lucru care a putut fi demonstrat prin faptul ca am fost chemat de urgenta, in ziua imediat urmatoare asa zisului conflict dintre mine si el, la domnul Director General.

Mentionez faptul ca pe tot parcursul discutiilor purtate dintre mine si domnul Director General si doamna Director General Adjunct, cei doi au incercat in repetate randuri sa foloseasca tactici de manipulare si sa ma convinga ca eu am gresit si sa-mi zica „sa o las asa” (lucru pe care incercau sa il faca, deoarece undeva in timpul conversatiei eu am zis ca ma gandesc sa ii fac plangere domnului judecator la Inspectia Judiciara).

Un alt lucru destul de important este ca pe tot parcursul conversatiei, domnul Director General, Liviu Vasilescu, imi zicea „Lucica” (probabil facand confuzie de la Giorgian la Lucian), lucru care releva cam cat de mult inseamna, pentru institutia pe care el o conduce, un tanar ofiter de politie. Totodata, cei doi mi-au zis sa ma duc la Inalta Curte de Casatie si Justitie si sa imi cer scuze personal domnului judecator fiindu-mi argumentat si faptul ca daca domnul judecator depunea plangere( acesta neavand vreun motiv sa depuna plangere pentru ca ceea ce am facut eu a fost complet legal, eu fiind in acel moment un simplu student care doar si-a sustinut punctul de vedere si a cerut sa ii fie respectate drepturile) eu urma sa fiu mustrat, iar in momentul in care eu le-am zis ca nu vreau sa ma duc sa imi cer scuze, acestia au insistat, lucru care nu mi-a lasat alta varianta decat sa ma conformez, sens in care mi-a fost inmanat numarul domnului judecator pe un biletel, pentru a ii da un mesaj cand ajung la Inalta Curte de Casatie si Justitie.

Acestia mi-au zis sa ma duc la doamna psiholog si dupa aceea sa ma deplasez catre domnul judecator pentru a imi cere scuze (lucru pe care eram gata sa il fac pentru ca imi era frica de influenta pe care acesta o are asupra institutiei din care fac parte, institutie care ar fi trebuit sa nu fie influentata de presiunile politice si de presiunile magistratilor, lucru care m-a socat si m-a lasat cu un dezgust total).

Dupa discutiile purtate cu doamna psiholog, de altfel, singura care a fost dispusa sa asculte si punctul meu de vedere (de retinut ca si aceasta a fost probabil o forma de intimidare a mea, pentru a imi arata ca aceasta este o metoda pe care domnul Director General si doamna Director General Adjunct o pot folosi pentru a imi face rau), m-am deplasat catre Inalta Curte de Casatie si Justitie, sens in care i-am dat mesaj domnului judecator in momentul in care am plecat de la Directia Generala Anticoruptie, spunandu-i ca ajung in 30 minute, si inca un mesaj in momentul in care am ajuns. Am asteptat in fata Inaltei Curti de Casatie si Justitie aproximativ o ora, fara sa primesc vreun mesaj de la domnul judecator (aceasta fiind dispozitia data de domnul Director General Liviu Vasilescu, sa astept acolo oricat ar fi necesar), iar la un moment dat primesc un apel telefonic de la doamna Director General Adjunct, Manuela Popescu care imi comunica ca domnul judecator Nicolescu Alin Sorin este la sediul Directiei Generale Anticoruptie si ca pot pleca spre casa, lucru pe care l-am si facut.

La un moment dat, la ora 15:08, respectiv 15:09 primesc doua mesaje pe WhatsApp din partea domnului judecator Nicolescu Alin Sorin, mesaje care spun urmatoarele lucruri „Sper sa intelegi ceva din ecuatia asta pt ca ti a trecut un glont pe la ureche…” respectiv „..si atentie la steroizi ca o aa ti prajeasca creierul”.

Un lucru care trebuie avut in considerare este faptul ca aceasta nu este o atitudine demna de un judecator, mai ales de un judecator la Inalta Curte de Casatie si Justitie. Acest om are in mana soarta anumitor persoane, acest om care este incadrat pe o functie unde nu ar trebui sa fie oameni de genul dumnealui, unde ar trebui sa fie oameni corecti si impartiali, oameni care nu fac abuz de functia pe care o au la ordinea zilei, oameni care nu se joaca cu destinele altor persoane pentru amuzament, oameni care nu folosesc un limbaj de genul pe care domnul judecator Nicolescu Alin Sorin il foloseste, si desigur, oameni care nu fac amenintari atat verbale, dar si prin intermediul mesajelor

Totodata, aceasta intamplare ma face sa imi fie frica sa mai lucrez in spete in care vor fi cercetati oameni influenti deoarece v-am prezentat exemplul perfect de ce se intampla in momentul in care doar ai pareri contradictorii cu cineva cu o functie inalta, ce sa mai zic de momentul in care faci cercetari cu privire la o persoana de genul.

Mentionez faptul ca ma tem pentru cariera mea deoarece domnul judecator Nicolescu Alin Sorin pare sa fie atat de influent incat sa poata controla conducerea Directiei Generale Anticoruptie ca pe niste simple marionete. Totodata, avand in vedere faptul ca influenta dumnealui pare sa fie atat de mare, exista posibilitatea ca acesta sa aiba influenta si la nivelul DGPI, acesta putand sa faca presiuni ca sa imi fie retras accesul la informatii clasificate.

Cine este Alin Sorin Nicolescu

Alin Sorin Nicolescu este unul dintre cei trei judecatori care au dispus recent achitarea fostilor ofiteri de securitate Marin Parvulescu si Vasile Hodis – acuzati ca l-au torturat pe disidentul Gheorghe Ursu, care a murit la Jilava, in 17 noiembrie 1985.

Alin Sorin Nicolescu a facut parte si din completul care l-a achitat pe fostul ministru Gabriel Oprea in dosarul deturnarilor de fonduri operative de la DIPI (Departamentul de informatii si protectie interna, serviciul secret al MAI).

Nicolescu judecator la Inalta Curte de Casatie si Justitie – Sectia penala si asistent universitar la materia Drept penal, la Facultatea de Drept din cadrul Universitatii „Nicolae Titulescu” din Bucuresti, se arata pe site-ul Editurii Hamangiu. A fost judecator la Curtea de Apel Bucuresti pana in luna mai 2019. Are o experienta de peste 20 de ani ca judecator. A participat la numeroase seminarii organizate de Institutul National al Magistraturii, Consiliul Superior al Magistraturii, Tribunalul Gorj si Curtea de Apel Craiova. Membru desemnat in comisia de elaborare a subiectelor de examen pentru admiterea in magistratura in aprilie 2018, in comisiile examenelor de capacitate si promovare in functii de executie a judecatorilor, precum si in comisiile de elaborare a subiectelor pentru admitere la Scoala Nationala de Grefieri sau a grefierilor din sursa externa

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *