Un tânăr de 21 de ani diagnosticat cu leptospiroză, internat la Iași

sf parascheva

Un tânăr de 21 de ani a fost internat la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase ”Sf. Parascheva” după ce a fost diagnosticat cu leptospiroză.

Pacientul s-a prezentat singur în triajul spitalului cu tegumetele și clarul ochilor îngălbenite, modificare care, din spusele acestuia, persitau de câteva zile.

”În urma discuțiilor cu medicul curant, pentru a i se face anamneza, acesta a povestit că lucrează în construcții și că înainte cu o săptămână de a se prezenta la spital a avut simptome de viroză respiratorie cu: febră, frison, mialgii, dureri de oase, care au dispărut după ce a luat tratament simptomatic. Apoi, la câteva zile pielea a început să i se îngălbenească.

Pacientul a fost supus investigațiilor clinice și paraclinice pentru a se stabili cu exactitate diagnosticul. Examinarea amănunțită și multiplele analize care i s-au prelevat au arătat insuficiență renală și insuficiență hepatică. Pentru că avea un comportament nefiresc, medicii noștri au vrut să excludă și prezența oricărei substanțe interzise în sânge, sau o intoxicație indiferent de natură sa. Rezultatele finale ale probelor lucrate în laboratorul de analize medicale al spitalului nostru au confirmat prezența antileptospirei
canicula( leptospiroza) pentru care pacientul este acum în tratament.

Bărbatul se simte mai bine, valorile probelor renale și hepatice s-au înjumătățit ca valoare și sunt în continuă scădere. Continuă antibioterapia și tratamentul administrat pentru protecția hepatică și renală și urmează un regim alimentar foarte strict. ”, a declarat dr. Florin Roșu, managerul Spitalului de Boli Infecțioase Iași.

Medicii spun că pacientul va rămâne în spital cel puțin o săptămână însă, după întoarcerea la domiciliu va trebui să respecte regimul alimentar o perioadă mai lungă de timp pentru protecția ficatului.
Leptospiroza este o boală autolimitantă ( care se vindecă singură) și se contactează prin contactul cu urina
animalelor bolnave. Animalele nu prezintă simptome ci doar elimină și răspândesc bacteria în mediul înconjurător: bălți, ape stătătoare, pe alimente, pe materiale sau suprafețe. Cei mai frecvenți transmițători sunt șoarecii și șobolanii.

”În unele cazuri, așa cum s-a întâmplat și la pacientul internat în spitalul nostru, leprosiproza poate da
complicații. Principalele complicații sunt insuficiența renală ajungându-se până la dializă, insuficiența hepatică, meningită și hemoragii( sindrom hemoragic nazal, oral, digestiv). Aceste manifestări apar în a doua săptămână de boală. Complicațiile pot pune viața pacienților în pericol, mai ales dacă nu este descoperită la timp, iar afectarea organelor este importantă. Putem spune că pacientul internat în spitalul nostru a avut noroc deși s-a prezentat la spital când boala ajunsese într-o formă gravă. Ne bucurăm că răspunde la tratament, iar evoluția este una favorabilă.”, a mai spus dr. Florin Roșu.

Trecerea prin boală nu conferă imunitate de aceea o igienă riguroasă a mâinilor este foarte importantă
pentru diminuarea riscului de a contacta boala. De asemenea folosirea mănușilor în manipularea materialelor sau alimentelor din hale, depozite, cămări, pivnițe, folosirea cizmelor de cauciuc sunt metode eficiente de protecție împotriva acestei bacterii. Pacienții să fie atenți la orice simptom de boală și să contacteze medicul de familie care îl poate îndruma și sfătui pentru efectuarea unui consult de specialitate.