Un sit industrial în paragină  va deveni cartier modern, curat şi cu multe spaţii verzi! (P)

Silk_District

Silk District, cel mai mare proiect de regenerare urbană dezvoltat de Prime Kapital la Iaşi, va transforma radical platforma industrială Teba. Fostul sit industrial, atât de aproape de centrul Iaşului, este în prezent o zonă dezolantă: 10 ha de teren, cu multe dintre clădiri degradate, hale ruginite şi terenuri insalubre, care adăpostesc utilaje abandonate. Chiar dacă o parte dintre fostele clădiri şi hale industriale aflate la bulevard sunt închiriate pentru activitate diferitor firme, în cea mai mare parte, platforma Industrială Teba  este un sit industrial în paragină, insalubru şi în continuă degradare.  Aceasta este imaginea care se vede de la blocurile din vecinătate.

„De pe Bulevardul Chişinăului vederea nu e chiar dezolantă pentru că sunt câteva hale închiriate unde au activitate unele firme. Dar, în spatele acestor hale de la bulevard,  vezi ziduri dărăpănate, hale ruginite, fără ferestre, care nu ştii dacă vor cădea sau nu. Mult teren nefolosit, în paragină, ţevi vechi, utilaje uitate şi degradate. Asta vedem noi pe geam sau din balcon, asta văd copiii noştri. Sunt copii care cresc lângă această zonă, plină de praf şi mizerie. Am auzit se va construi un cartier modern. Sperăm să nu facă doar birouri! Dacă vor fi spaţii verzi şi locuri de joacă, cred că ar fi frumos. Cred că oricărui locuitor din zonă i-ar plăcea să apară în locul halelor părăsite şi degradate,  un cartier nou,  curat şi cu multe spaţii verzi şi locuri de joacă”, a comentat unul dintre ieşenii care locuieşte la blocurile din spatele platformei Teba.

De precizat că în proiectul propus de Prime Kapital, 49% din amplasament sunt spaţiiverzi, urmând să fie amenajate mai multe zone de relaxare şi petrecere a timpului liber, inclusiv spaţii de joacă pentru copii.

„Ce avem acum? O fostă platformă industrială care este foarte puţin folosită. O zonă din apropierea centrului Iaşului, care în cea mai mare parte se află în paragină. Nu are spaţii verzi, clădirile nefolosite se degradează continuu, nimeni nu ştie cât mai rezistă. Evident, nu e doar o zonă urâtă, ci şi o zonă pe care au pus stăpânire praful și rugina.  Silk District va schimba însă faţa întregii zone. Va aduce spaţii verzi într-o zonă plină de beton şi va crea spaţii de recreere pentru toţi locuitorii oraşului. Silk District nu este  destinat exclusiv rezidenţilor sau celor care vor lucra în centru. În parcuri şi zonele de recreere vor avea acces toţi ieşenii. Silk District va ajuta zona respectivă să înflorească, să crească şi să se transforme dintr-un sit industrial părăsit, într-un cartier modern, prietenos cu mediul şi care va oferi oportunități de dezvoltare pe zona de business din Iaşi. Un astfel de centru ajută implicit şi toată zona rezidenţială din jur care va beneficia de facilităţile oferite de Silk District. Mai mult, valoarea proprietăţilor imobiliare din jurul noului cartier, va creşte cu siguranţă . În plus, copiii din zonă vor avea unde să se joace, într-un mediu sigur şi cu multe spaţii verzi. Bineînţeles, să nu uităm că Silk District va însemna şi noi joburi bine plătite care vor oferi tinerilor oportunităţi de angajare şi aceştia nu vor mai pleca din Iaşi.  Acest proiect va avea impact pozitiv masiv asupra întregii comunităţi din Iaşi. Este cel mai sustenabil mod de a continua dezvoltarea acestui oraș. Transformarea într-un hub modern a unei  platforme industriale aflate în paragină se va întâmpla fără a distruge zone verzi. Dimpotrivă, vom crea multe spaţii verzi”, a subliniat Maggie Kitshoff, director executiv Rezidenţial&Office Prime Kapital.

Ansamblul Silk District este cel mai de amploare proiect de regenerare urbană, de tip mixed-use din România și îşi propune  să transforme fosta platformă industrială Teba într-un cartier modern şi prietenos cu mediul. Vor fi amenajate zone verzi cu circulaţii pietonale şi spaţii de recreere (49% din amplasament), spaţii de joacă (3.500 mp), o grădiniţă privată (1.500 mp), 2.500 de locuinţe, 100.000 mp de birouri Clasa A.

La acestea se adaugă un hotel cu 160 de camere şi săli de conferinţe, precum şi spaţii de retail şi servicii (11.700 mp), facilităţi de fitness (1.500 mp), o clinică medicală privată (1.500 mp). O reţea de parcări subterane cât 14 terenuri de fotbal va asigura multiple puncte de acces în complex.