Un scandal de mită zguduie Parlamentul European

Autoritățile au percheziționat joi peste 20 de adrese și au sigilat două birouri din Parlamentul European, ca parte a unei anchete de luare de mită în spirală asupra activităților de lobby ale gigantului tehnologic chinez Huawei în Europa.
Potrivit Politico, autoritățile „au o anchetă în curs de desfășurare cu privire la acuzațiile preliminare de corupție activă, fals de documente, spălare de bani la Parlamentul European”, a declarat un purtător de cuvânt al Parchetului Belgian.
Poliția a efectuat percheziții în 21 de adrese din Bruxelles, Flandra, Valonia și Portugalia, iar mai multe persoane au fost arestate, au spus procurorii.
Parlamentul European se confruntă deja cu un control intens asupra influenței statelor străine de luare a deciziilor UE în scandalul Qatargate care a izbucnit în decembrie 2022, când statul din Golf a fost acuzat că a încercat să influențeze Bruxelles-ul și Parlamentul European, în special prin mită și cadouri prin organizații intermediare.
Două birouri din Parlamentul European au fost sigilate joi, a constatat POLITICO. Unul îi aparținea lui Adam Mouchtar, un oficial cunoscut și actual asistent al noului europarlamentar Nikola Minchev.
Mouchtar a fost, de asemenea, co-fondatorul unui grup numit EU40, care a avut ca președinte pe politicianul grec Eva Kaili – figura cheie în ancheta de corupție din Qatargate.
Mouchtar a confirmat ca biroul său a fost sigilat, dar a negat orice faptă greșită.
Celălalt birou sigilat aparținea asistenților care lucrează pentru vechiul eurodeputat conservator italian Fulvio Martusciello și colegul sau de partid Marco Falcone. Nu este clar care dintre asistenți și europarlamentari ar fi afectați de anchetă.
Invedtigatia se referă la Huawei, gigantul tehnologic al Chinei care a fost cândva o putere de lobby în Europa, dar s-a confruntat cu eșecuri în Europa în ultimii ani din cauza riscurilor de securitate asociate cu legăturile sale cu guvernul chinez.
Procuratura belgiană a declarat într-un comunicat că presupusa abatere a avut loc „în mod regulat și foarte discret din 2021 până în prezent, sub pretextul unui lobby comercial”.
Incidentele care sunt investigate includ „remunerări pentru ocuparea de poziții politice, cadouri excesive, cum ar fi cheltuielile cu mâncarea și deplasarea și invitațiile regulate la meciuri de fotbal… în vederea promovării intereselor comerciale pur private în contextul deciziilor politice”, se arată în comunicat.
Victor Negrescu, vicepreședintele Parlamentului pentru transparență și anticorupție, a declarat că acuzațiile „sunt profund îngrijorătoare”, adăugând că „nu putem accepta că indivizii acuzați să fie cei care influențează deciziile și elaborează legislația europeană”.
Un purtător de cuvânt al Huawei a spus despre companie ca se angajează să respecte toate legile și reglementările aplicabile din țările și regiunile în care își desfășoară activitatea.