Un român și-a montat câteva antene satelit pe casă şi a dat cea mai mare lovitură din istorie caselor de pariuri. Afla golurile şi cartonaşele înaintea lor
Detalii incredibile din ancheta Interpol referitoare la românul care a comis cea mai mare fraudă din industria pariurilor sportive. Cu antene de satelit uriaşe şi coduri de transmisiuni luate de la hackerii iranieni, creierul reţelei a reuşit să păcălească aplicaţiile online de betting. Gruparea ştia cu zeci de secunde înaintea celorlaţi utilizatori cum urma să se încheie o fază periculoasă. Aşa a reuşit să câştige milioane de euro din partide disputate în Spania, Germania sau America de Sud. Ar fi dat lovitura inclusiv la Cupa Mondială din Qatar.
Operaţiunea poliţiştilor, care a primit numele de cod Mursal – Profetul, a pus în alertă 196 de ţări.
Bărbatul, mutat în Spania, a reuşit să pună în mişcare frauda alături de mai mulţi români şi bulgari. În 2020, anchetatorii au intrat pe fir după ce s-a aflat de o serie de pariuri online considerate suspecte, plasate pe meciuri de tenis de masă.
Complice, spun autorităţile, i-a fost un jucător bulgar. Yavor Ivanov Andreev, care locuia şi el în Spania. După câteva câştiguri sigure, cei doi au trecut la următorul nivel.
Gruparea a reuşit să pirateze semnalul transmis prin satelit de la marile competiţii. Concret, anchetatorii spanioli spun că Bogdan Vorovenci îşi instalase pe casa sa dintr-un orăşel de lângă Madrid mai multe antene satelit gigant, cu diametru de peste 2 metri fiecare, dublu faţă de dimensiunea obişnuită.
Codurile de acces pentru semnal erau luate de la o reţea de iranieni, care transmitea datele pe un cont de Telegram. Cu ajutorul lor, românul putea să vadă cu 20 de secunde sau chiar cu două minute înaintea tuturor cine cine dă gol, câte cornere se execută sau câte cartonaşe sunt date. Informaţia era trimisă către locotenţii lui Vorovenci care plasau pariurile.
Bogdan Vorovenci ar fi corupt şi mai mulţi fotbalişti români din liga a treia din ţara noastră, cu care aranja meciurile. Stabileau împreună rezultatul final sau o anumită intervenţie – fault, penalty ori gol. Escrocii plasau un om pe teren, în timpul partidelor, care transmitea exact când trebuie să se facă pariurile. Biletele erau înregistrate online, la agenţii din Spania.
Reţeaua se folosea de doi membri extrem de importanţi. Un angajat de la o mare casă de pariuri din Spania, dar şi un important influencer sportiv, care dădea ponturi către zeci de mii de urmăritori contra unor sume de bani.
Juan Gayá Salom se laudă pe reţele sociale cu viaţa de lux. Mulţi bani, maşini scumpe, vacanţe şi un conac de milioane. Într-un interviu susţinea că a câştigat cât să îi ajungă 12 vieţi.
Cel mai bine le-a mers în timpul Cupei Mondiale de anul trecut. Gruparea şi-a trimis un om în Qatar pentru a monitoriza partidele. Ar fi reuşit să înşele aplicaţiile de pariuri la cel puţin cinci partide, printre care Polonia-Franţa şi Anglia-Senegal.
Alerta Interpol a ajuns şi la reprezentanţii industriei de pariuri sportive din România, care au fost sfătuiţi să anunţe dacă au suspiciuni cu privire la activitatea unor utilizatori.
Ca să pună pe piste greşite anchetatorii, gruparea românului plasa pariurile online pe numele altor persoane, cărora le fura identitatea.