Un proiect marca PNL. De peste 10 ani se construiește un Palat al Justiției la Piatra-Neamț

palat-justi-ie-piatra-neamt-1024x580

Pierdută în negura vremurilor, construcția unui Palat de Justiție la Piatra-Neamț a început undeva în anii 2010 și nu e gata nici acum. Din păcate, liberalii nemțeni nu au reușit să aducă fondurile necesare terminării acestei lucrări, deși și acum Ministerul Justiției e tot cu ministru de la PNL și au și premier.Deși a stat din 2012 până în 2020 cu ”rădăcinile” în apă, palatul de justiție din Piatra-Neamț nu a crescut cu niciun etaj. În schimb, a devenit o epopee în materie de (in)coerență și (i)responsabilitate în investiții. Lucrările, preconizate a se încheia în 4 ani, s-au desfășurat în salturi și cu mari probleme de calitate. Construcția, atât cât s-a ridicat, avea fisuri în planșee, apă în casetele de la subsol și mustățile de la armătură lăsate neprotejate, sub efectul ploilor și al soarelui.

Clădirea a fost proiectată în anul 2010 având ca proiectant general firma Proiect Botoșani SRL și proiectant de structură SC Nord Proiect SA Botoșani. Lucrările au fost executate de Victor Construct Botoșani, sistate în perioada 2012-2014, reluate între anii 2014-2016, după care sistate din nou, până în prezent. Construcția – structurată pe 8 tronsoane trebuia să aibă demisol, parter și 6 etaje în corpurile C1 și C2, subsol, parter și 3 etaje în corpul C3, în vreme ce corpurile 4, 5, 6, 7 și 8 au doar subsol.

Apariția fisurilor în planșee a ”fisurat” și relația dintre constructor și beneficiar, litigiul judecându-se la Tribunalul Bacău și apoi la Curtea de Apel. Instanța a decis, definitiv, ca lucrările de reparații să fie executate de o altă firmă, pe cheltuiala SC Victor Construct Botoșani, din suma aflată la dispoziția Tribunalului Neamț, cu titlu de garanție de bună execuție. Din expertiza realizată, în 2017, cu scopul de a stabili cauzele apariției fisurilor, rezultă că vina a fost a constructorului. În primul rând, cimentul folosit, chiar dacă părea durabil, nu a fost cea mai inspirată alegere, după cum se precizează în expertiza tehnică: ”Cimentul 32.5 SRI – este un ciment sulforezistent special, care se utilizează la execuția structurilor din beton armat realizate în medii agresive și sulfatice, cum ar fi construcții hidrotehnice, poduri și tunele, stații de epurare și stații de pompare a apei, baraje, ecluze. Cu toate că s-a considerat o clasă de expunere XC4 (pentru o coroziune indusă prin carbonatare), luându-se în calcul o acoperire cu beton a armăturilor de doar 3 cm (față de acoperirea minimă de 5 cm în cazul acțiunii îngheț-dezgheț), plăcile analizate au fost expuse acțiunii de îngheț-dezgheț (direct: depuneri de zăpadă și indirect prin infiltrații și acumulări de apă care a înghețat) fără a fi protejate de la execuție până în prezent (2012-2017), fapt ce a condus la existența unor eforturi mai mari din contracție-dilatație în barele de armătură și, implicit, o microfisurare pronunțată. Betonul utilizat prezintă un dozaj ridicat de ciment (432 kg/m3) care depășește conținutul minim necesar (360 kg/m3), ceea ce a condus la contracții mari și la microfisurarea pronunțată”.