Un profesor iesean ne recomanda sa purtam mastile chirurgicale

O masca de calitate ar putea sa ne protejeze mai mult in fata coronaviruslui. Dar cand acestea sunt contrafacute si nu indeplinesc minimum de criterii atunci acestea nu ofera niciun fel de protectie. In ultima perioada, autoritatile au oprit de la comercializare astfel de masti, vandute atat in farmacii cat si in lanturile marilor magazin.

Fizicianul iesean Silviu Gurlui ne sfatuieste sa purtam masti chirurgicale deoarece acestea ar trebui sa fie verificate in mod normal inainte sa fie comercializate.

Silviu Gurlui – prof. Fac. Fizica UAIC: „Piata este invadata cu astfel de masti. Eu as avea incredere in acestea chirurgicale, presupun ca au trecut prin niste filtre nationale. Sunt vehiculate informatii ca nu sunt toate de calitate, nu stiu cine le verifica pentru ca asta inseamna efectiv masurarea lor. Sunt niste STAS-uri si ele trebuiesc intarite cu niste verificari in tara„.

Nu orice tip de material din care s-a confectionat o masca reprezinta o bariera in calea aerosolilor care ne pot infecta.

„Am spus-o si o repet este vorba despre eficienta de a retine particule foarte mici, nu mari gen PM.10 sau P 2.5, de 0.3 micrometri. Nu orice material se preteaza pentru a fi o masca de calitate, trebuie sa indeplineasca si conditii medicale, sa nu retina umezeala de exemplu, sa nu favorizeze dezvoltarea altor microbi, in acest mediu de temperature ceva mai mare si umiditate specific respiratiei„, a completat Silviu Gurlui.

România a emis până în acest moment 17 alerte de masti neconforme pentru a avertiza ţările membre în legătura cu posibila lor prezenţă la vânzare în UE.