Un profesor emerit al Facultății de Teologie din Iași a primit Crucea Patriarhală

ips-teofan.jpeg

foto: Doxologia

De sărbătoarea ocrotitorilor învățământului teologic, profesorul Gheorghe Popa, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din Iași, a primit din partea Preafericitului Părinte Patriarh „Crucea Patriarhală”. Distincția i-a fost înmânată de Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei.

Evenimentul a avut loc în Catedrala Mitropolitană din Iași după Sfânta Liturghie oficiată de sărbătoarea Sfinților Trei Ierarhi.

În cuvântul rostit la final, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan a evocat motivele pentru care Sfinții Trei Ierarhi au fost aleși patroni ai învățământului teologic ortodox.

„Sfinții Trei Ierarhi au fost aleși ocrotitorii învățământului teologic pentru că dascălii de teologie și ucenicii lor, studenții, sunt chemați să fie brațe ale Bisericii în câmpul duhovniciei, al misiunii și în domeniul academic. Sfinții Trei Ierarhi au fost adânci întru cele ale duhovniciei, ale rugăciunii, ale omului interior”.

Părintele profesor Gheorghe Popa a fost prorectorul Universității „Alexandru Ioan Cuza” și titularul catedrei de „Teologie Morală” de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Iași.

basilica