Un primar face condiții „de oraș” într-o școală dintr-un sat din Vaslui

WhatsApp Image 2021-10-27 at 10.46.50

Vasile Țabără, primarul comunei Hoceni din județul Vaslui, a cerut ajutorul Narada pentru a transforma clasele școlii, construite cu cu mulți ani în urmă, în spații confortabile, adecvate educației.

Unitatea de învățământ a fost ridicată la începutul îndelungatului său mandat de 21 de ani. Fără fondurile necesare
întreținerii constante, aceasta s-a degradat în timp. Rețeaua electrică prin care se asigură încălzirea școlii este depășită, ceea ce expune copiii la pericole și pentru că nu are o capacitate suficient de mare, în clase este frig.

Instalația electrică folosită la încălzire va fi înlocuită, iar vara, elevii se vor răcori cu aer condiționat
Acum, școala din satul Bărboși, frecventată de 150 de copii a intrat în proiectul HartaEdu – întreaga rețea de electricitate este în curs de înlocuire cu ajutorul Narada și al partenerilor Adrem şi Eplus, iar edilul își dorește să instaleze și unități de aer condiționat – ca să arate că o școală dintr-un sat din Moldova poate avea aceleași condiții
ca cele de la oraș.

De-a lungul timpului, preocuparea lui Vasile Țabără pentru educația copiilor nu s-a limitat doar la ridicarea unei noi școli în comună, ci s-a concretizat prin multe alte acțiuni – burse de învățătură în valoare de 100 de lei, un proiect de after school, unde elevii vor veni să-și facă lecțiile asistați de profesori, iar, în urmă cu câțiva ani, prin organizarea unui curs de muzică de fanfară.

„O să le fie cald copiilor la iarnă și o să-i propun proiectantului să aibă și instalații de aer condiționat pentru la vară. Vrem să creăm copiilor condiții optime pentru educație. De când sunt primar, întotdeauna am vrut să aducem unitățile școlare din comună la nivelul celor de la oraș”, spune Vasile Țabără.

„Sunt copii buni și, după cum știm cu toții, oamenii de bază ai societății, oamenii de frunte au provenit din mediul rural”, subliniază primarul comunei.

Leonard, un băiat de clasa a doua la școala din Bărboși, care a început școala pe patul de spital, a participat la webinariile Naradix și a reușit să termine cu rezultate foarte bune, ar putea fi unul dintre aceștia. Un alt copil cu o poveste uluitoare este Cristian – e genial la matematică și a învățat singur engleza, chiar înainte de predarea la școală, deși suferă de o tulburare din spectrul autist.

Pentru aceștia și pentru toți ceilalți copii de la școala din Vaslui primarul a înscris o alertă pe HartaEdu.ro. După ce a fost verificată de Narada și apoi informat inspectoratul școlar din zonă, la solicitare a răspuns compania Adrem.

„Sunt foarte multe scopuri nobile, foarte multe direcții care au nevoie de investiții. Unele se referă la prezent, altele la viitor. Noi am ales să ne implicăm pentru viitor. Educația are legătură cu viitorul nostru, al organizației noastre, educația ne creează viitorii angajați ai companiei și, până la urmă, viitorul planetei”, spune Corneliu Bodea, CEO Adrem.

HartaEdu, platforma-voce a școlilor din România, pe care s-au înscris încă înainte de lansarea oficială 120 de alerte este un instrument care poate fi folosit nu doar de profesori, ci de oricine dorește să semnaleze o urgență din învățământ.

Exemplul primarului din Vaslui este relevant în acest sens.

„Este ceea ce s-ar putea numi cu adevărat un bun gospodar al comunității”, observă Andra Munteanu, cofondator Narada.

„Comunitatea locală s-a ocupat de partea de proiectare și, mai mult de atât, domnul primar și-a arătat disponibilitatea ca în momentul în care vor fi și alte necesități de implicare a comunității, precum curățenia de la final, să mobilizeze toate resursele necesare. Tipul acesta de poziționare, de gest din partea unui primar dintr-o comunitate rurală ni se pare excepțională și ne face munca mai ușoară. Ne ajută să-i putem ajuta cu mult mai mare ușurință, de fapt”, mai spune cofondatorul Narada.