Un primar din România a fost pictat pe pereții bisericii din comună

Surpriză mare pentru enoriașii bisericii ortodoxe dintr-o comună aflată la 57 de kilometri distanță de Timișoara…

Localnicii din Tomnatic au rămas cu gurile căscate la slujba religioasă de duminică, văzându-l pictat pe pereții bisericii nou construite, din bugetul comunei, printre sfinți, și pe primarul Stoian Vasiu!

Imortalizat la costum și cravată, primarul din Tomnatic apare pictat alături de Î.P.S. Ioan Selejan, Arhiepiscopul Timișoarei și Mitropolitul Banatului, cu biserica proaspăt finalizată între domniile lor.

Contactat telefonic, Stoian Vasiu ne-a declarat: “Așa este tradiția, așa se face, ctitorul bisericii se pictează în biserică. Noi, primăria și consiliul local, facem biserica, deci noi suntem ctitorii și noi suntem trecuți în biserică, așa se practică. Acestea sunt rânduielile bisericii, nu este voința mea, eu nu am vrut”.

Mărturisind că nu suntem la curent cu rânduielile bisericești invocate de edilul din Tomnatic, suntem siguri, însă, că definiția ctitorului de biserică este un pic altfel decât ne-o prezintă acesta.

Ctitorul este o persoană care suportă total sau în parte cheltuielile pentru construirea ori reconstruirea unei biserici ortodoxe sau a unei mănăstiri ori pentru înzestrarea acestora cu icoane, fresce, obiecte liturgice și de artă.

În cazul nostru, persoana fizică Vasiu Stoian n-a scos nici un ban din buzunar pentru construirea noii biserici din Tomnatic, toate fondurile provenind exclusiv din bugetul comunității, adică din taxele și impozitele plătite de către cetățeni.

Cu alte cuvinte, oricare dintre contribuabilii din Tomnatic poate susține că are fix același drept de a fi pictat pe pereții bisericii ca primarul comunei…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *