Un primar din Botoșani a dus premianții comunei în excursie, pe banii lui. Edilul a modernizat și școala din localitate

Un primar de comună din județul Botoșani le-a oferit, din propriul buzunar, o excursie celor mai buni elevi de la școala sătească. Edilul i-a plimbat pe la obiective educative și culturale pentru a-i motiva să învețe și mai bine.

Comuna Gorbănești se află la aproximativ 40 de kilometri de municipiul Botoșani și are în componență opt sate. Majoritatea cătunelor sunt însă îmbătrânite, iar unul dintre acestea, numit „Mihai Eminescu”, mai are doar patru locuitori.

Cei mai mulți dintre elevi au fost repartizați la școala din centrul comunei și sunt aduși să învețe cu microbuzele școlare. Ca în majoritatea așezărilor rurale din Moldova, și la Gorbănești sunt destui elevi care provin din familii nevoiașe sau care se chinuie să-și câștige existența muncind în străinătate. Sunt copii care din cauza sărăciei și a muncilor din gospodărie renunță la școală sau pur și simplu învață sub-mediocru.

Pentru a-i motiva să nu renunțe la școală și să aibă rezultate bune, care să le permită o calificare și o viață mai bună, edilul din Gorbănești, un tânăr de 31 de ani, s-a gândit să îi recompenseze pe cei mai buni la învățătură. În această vară, le-a oferit o excursie în Bucovina, iar călătoria și toate cheltuielile au fost plătite de primar din propriul buzunar.

”Am promis că voi recompensa elevii premianți„

Ideea recompensării celor mai buni elevi de la ciclul primar și cel gimnazial a venit în toamna anului trecut, odată cu începerea anului școlar. Prezent la deschidere, ca să-i împulsioneze pe elevi, edilul le-a promis premianților o recompensă în vacanța de vară.

„La începutul anului școlar am promis că voi recompensa copiii premianți, dar și pe cei care vor lua note mari la Evaluarea Națională. I-am lăsat pe ei să aleagă care va fi recompensa”, a precizat Ionuț Melinte, primarul din Gorbănești.

Elevii au ales să meargă într-o excursie în Bucovina. Edilul a hotărât să plătească din bugetul propriu această excursie tocmai pentru a nu isca discuții în consiliul local privind cheltuirea banilor publici.

„Am încercat să facem un proiect de hotărâre de consiliu local, dar au început contrazicerile. Nu am înțeles de ce! Așa că am hotărât să plătesc totul din buzunarul meu fiindcă trebuia ca acești copii să fie recompensați”, adaugă edilul.

În total, au fost aleși 23 de copii cu mediile cele mai mari și totodată cei cu rezultatele cele mai bune la Evaluarea Națională și, împreună cu primarul și câțiva profesori, au plecat în excursie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *