Un preot din India, în slujba nevoiașilor din Iași

WhatsApp Image 2022-06-23 at 15.35.08

Slujitorii carităţii muncesc zi și noapte la centrul din Bucium pentru ca oamenii nevoiași să poată duce o viață cât se poate de normală. Părintele Alphonse este din India şi a vrut să le redea oamenilor demnitatea și speranța, oferindu-le sprijin necondiționat. Ce înseamnă iubirea pentru semeni și cum poate deveni ea o misiune pentru o comunitate, veți vedea în cele ce urmează.

Asociaţia Congregaţia Slujitorii Carităţii – Opera Don Guanella  este locul în care sute de persoane aflate la greu primesc sprijin. Aici, părintele Alphonse împreună cu maicile ajută copii, mame singure, persoane cu dizabilități, oameni ai străzii și bătrâni, le oferă o masă caldă, un loc de dormit și multă atenție. Totul a început în urmă cu câțiva ani când părintele Alphonse, originar din India, a venit la Iași într-o misiune, acea de a schimba destinele oamenilor nevoiași.

Aici avem 110 persoane care sunt înscrise pentru acest proiect. Noi suntem prezenți aici zilnic de luni marți, miercuri, joi, la Piața Nicolina. Acolo avem 25 de persoane care trăiesc pe străzi. Noi dăm mâncare, haine, dar demnitatea lipsește foarte mult. și noi ne-am gândit să realizăm ceva pentru demnitatea omului. Omul are dreptatea lui și noi cu ceilalți preoți am descoperit o nouă inițiativă. Facem un duș mobil, a spus Alphonse Bakthiswalagan, preot.

Dușul mobil are și frizerie, iar oamenii pot beneficia de aceste servicii gratuite, ori de câte ori au nevoie. Unii dintre ei vin de ani de zile aici pentru că sunt primiți cu brațele deschise. Toate aceste gesturi, spune părintele Alphonse, au și o semnificație spirituală pentru beneficiari.

Nu numai mâncarea și hainele sunt o demnitate pentru om. Atunci când un om este curat, se simte foarte bine. Și noi dăm demnitate pentru ei ajutând prin duș și frizerie, a mai spus Alphonse Bakthiswalagan, preot.

Oamenii străzii pot beneficia la acest centru și de servicii medicale.

Fiind oameni ai străzii nu au nevoie de cine știe ce servicii medicale dar având în vedere faptul că ei nu au medici, nu sunt asigurați, oferim primul ajutor. Luăm o tensiune sau dacă au patologii mai ușoare sau simptome mai ușoare, pentru că putem să intervenim, dacă nu încercăm să îi îndrumăm mai departe, a explicat sora Florentina.

Zeci de mame cu copii care au fugit din calea războiului din Ucraina au venit la centrul din Bucium.

În casă avem 18 persoane, dar la început de pe 3 martie când am început să primim au trecut 175 de persoane. Mame cu copii, familii, persoane cu dizabilități, persoane în vârstă, persoane singure. Toți copiii care au trecut au fost însoțiți de mame, a precizat sora Maria.

Dincolo de acțiunile sociale, activitățile de la centrul din Bucium sunt în comuniune cu divinitatea și iubirea față de semeni.

Noi lucrăm pentru persoane nevoiașe, pentru că Isus Cristos spune: tot ceea ce ai făcut pentru acest om, mi-ai făcut mie. Când am fost străin, m-ați vizitat, m-ați primit. Noi am deschis acest centru pentru a primi ucrainenii noștri pentru că pentru noi ei sunt Isus Cristos. Prin ei îl slujim pe Isus Cristos. Fondatorul nostru Luis Gonella care spune că În toate să fie iubire și fiecare lucru mic pe care îl facem este din iubire, a declarat părintele Alphonse.

Tot în cadrul centrului mai există un loc unde sunt cazați zeci de bătrâni din Iași.