Un polițist s-a ales cu trei ani de închisoare, după ce a luat permisul soției unui bărbat, pentru a-l salva pe acesta

NzgwJmg9NDQwJmhhc2g9YjljZmVjMTNkMjRhYmQzNWI3ZDM4OTNhM2IyZDI5MGM=.thumb

Un poliţist din Timiş a fost condamnat definitiv la trei ani de închisoare cu suspendare pentru că, în loc să îl amendeze şi să îi ia permisul unui şofer care a depăşit viteza, i-a luat permisul soţiei bărbatului.

Curtea de Apel Timişoara a pronunţat sentinţa finală într-un dosar de abuz în serviciu în care a fost trimis în judecată un poliţist din Sânnicolau Mare, judeţul Timiş. Poliţistul a fost trimis în judecată pentru că în cursul anului 2015, după ce l-a prins pe un şofer de la o multinatională din Sânnicolau Mare conducând cu 131 km/h prin localitate, a amendat-o pe soţia bărbatului, astfel încât şoferul să nu rămână fără loc de muncă.

Deşi faptele s-au petrecut în 2015, urmărirea penală a început abia în 2018, iar dosarul a fost trimis în judecată în 2020. Cu ocazia anchetei, femeia rămasă fără permis a declarat că „în dimineaţa zilei de 13.07.2015 soţul său a venit acasă şi i-a cerut cartea sa de identitate şi permisul de conducere, motivat de faptul că acestea au fost solicitate de organele de poliţie”.

Femeia a declarat că i-a dat soţului său documentele fără a-I cere detalii. După câteva ore, a mai arătat martora,  soţul său a revenit acasă, ocazie cu care i-a spus soţiei că ea a rămas fără permis de conducere pentru depăşirea limitei de viteză. Bărbatul i-a explicat că a fost depistat în trafic în acea dată depăşind limita de viteză, iar poliţistul care l-a oprit i-a cerut să aducă documentele soţiei pentru a nu-i suspenda lui dreptul de a conduce, fiind angajat ca şofer.

Femeia a declarat că nu se consideră vătămată în drepturile sale şi nu a avut nicio pretenţie.

„Ajută-mă cu ceva pentru că rămân fără serviciu”

Poliţistul trimis în judecată a declarat în timpul procesului că după ce l-a oprit pe şoferul prins cu viteză, l-a rugat să nu îi ia permisul pentru că rămâne fără loc de muncă. „Ajută-mă cu ceva pentru că rămân fără serviciu”, ar fi spus bărbatul. Acesta a fost contextul în care poliţistul s-a hotărât să îl ajute pe şofer, luându-i permisul soţiei. În urma procesului, poliţistul a fost condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare.

„Instanţa de fond în mod corect a dispus suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei , întrucât sunt îndeplinite în mod cumulativ condiţiile impuse de art.91 C.p., pedeapsa aplicată nu depăşeşte 3 ani închisoare, inculpatul nu a fost condamnat în trecut la pedepse cu închisoarea mai mare de un an, inculpatul a fost de acord cu prestarea unor munci în folosul comunităţii şi există convingerea instanţei, că raportat la posibilităţile de reeducare ale inculpatului, se impune aplicarea unei pedepse, dar nu şi executarea acesteia, impunându-se supravegherea conduitei inculpatului o anumită perioadă”, se arată în sentinţa Curţii de Apel Timişoara, care este definitivă.