Un oraș din județul Botoșani, va deveni un model de utilizare a energiei verzi în nordul Moldovei. Orașul Bucecea va beneficia de un parc fotovoltaic de mari dimensiuni, dar și un parc eolian

Bucecea a fost o comună renumită la nivel national, fiind supranumită „capitala zahărului” în Moldova. După 1990, fabrica a fost închisă, iar sărăcia a devenit o constantă în regiune. Abia în ultimii ani, în Bucecea au început să apară noi oportunități, mai ales în ceea ce privește energia verde.

„Investițiile în energie verde vor schimba cu siguranță destinul acestei comunități și vor contribui masiv la dezvoltarea orașului”, spune Angel Gheorghiu, primarul din Bucecea.

Bucecea este înconjurată de platouri deluroase sau câmpii, cu suprafețe ideale pentru captarea energiei solare sau a forței vântului. Tocmai de aceea, la Bucecea se pun bazele construirii unui parc de eoliene. Investiția va fi realizată de o firmă privată, iar autoritățile locale au dat deja toate avizele.

„Vor fi 12 centrale eoliene, linii electrice, stații de transformare. Înălțimea unei eoliene va fi de 166 metri cu o putere maximă de 7.2 MW”, a precizat edilul.

Edilul spune că această investiție este foarte importantă pentru dezvoltarea orașului. „Ne va aduce sume consistente la bugetul local, folosite ulterior la modernizarea localității”, adaugă edilul.

Totodată, la finele anului trecut, autoritățile locale din Bucecea au predat Consiliul Județean trei hectare de lângă oraș pentru a fi realizat un parc cu panouri fotovoltaice. Investiția se va realiza cu fonduri europene prin PNRR, iar Bucecea va beneficia, la rândul său, de energie verde, prin alimentarea orașului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *