Un ONG deruleaza un proiect ca tinerii fără job sa lucreze în Italia

La Iasi a fost pus bazele unui proiect inedit, dedicat tinerilor cu varste cuprinse intre 18-29 de ani care nu au un loc de munca. Totul a pornit de la ideea ca mare parte dintre ei nu isi pot gasi un job din lipsa calificarii. Astfel, 100 de tineri vor avea ocazia de a pleca in Italia unde pot invata diferite meserii si o limba straina. La final, ei se pot angaja si pot incepe o viata noua.

Rata ocuparii fortei de munca din Iasi este intr-o continua scadere. Chiar daca piata muncii are nevoie de oameni, tot mai putini tineri se gandesc sa se angajeze. Unii dintre ei nu sunt motivati nici de condiitile de munca, nici de bani.

Un ONG deruleaza un proiect ca tinerii fără job sa lucreze în Italia

Ingrid Enache, PR ONG

„Cred ca este o problema de motivatie. Este un cumul de probleme pe care il au toti tinerii in general. Au probeleme pe piata muncii si a studiilor. Sunt asteptari foarte mari, iar asta ii descurajeaza. Noi dorim sa le eschimba aceasta perspectiva, sa le aratam ca se poate, ca nu e imposibil”.

Statisticile arata ca numarul angajatilor din Iasi este in schimbare, iar joburile pentru persoanele cu studii medii sunt destul de putin cautate.

Ciprian Iftimoaie, Dir. Executiv Directia de Statistica Iasi

„Somajul a crescut cat de cat in perioada respectiva. Rata aceasta de ocupare care inseamna ponderea persoanelor ocupate raportata la numarul locurilor de munca a fost afectata. In judetul Iasi rata de ocupare a scazut de la 53% la 47.

Luand in considerare toti acesti factori, un ONG din Iasi a pus bazele unui proiect cu finantare europeana prin care 100 de tineri din Regiunea de Nord -Est sa aiba parte de o experienta cu totul inedita.

Gradinarit, HoReCa sau industrie sunt doar cateva dintre domeniile in care tinerii pot face training-uri. De asemenea, tot in proiect sunt prevazute si cursuri de limba italiana.

Angela Achitei, Director ONG Iasi:

„Vor invata gradinarit, cum functioneaza o gradinita pentru copii in aer liber, cum sa aiba grija de animale sau cum sa aiba grija sa lucreze intr-un restaurant social. Avem si companii care ii vor invata si dezvolta abilitati IT cum ar fi sa creeze pagini web, sa lucreze pe tehnologie VR”.

La final, tinerii se pot angaja in mediile in care au facut practica si pot avea parte de o schimbare majora in vietile lor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *