Un ONG a cumpărat terenuri pentru a bloca o exploatare de aur şi cupru din Munţii Apuseni

rovina

Deși o companie canadiană dorea să înceapă exploatarea aurului de la Rovina în 2022, asociațiile de mediu consideră că au blocat această investiție. Valoarea minereului de aur din județul Hunedoara ar fi de minimum 10 miliarde de dolari.

Membrii asociației Declic, membră a rețelei Mining Watch România, susțin că au reușit blocarea exploatării de aur și cupru de la Rovina. Asta pentru că organizația non-guvernamentală (ONG) a devenit proprietară pe trei suprafețe de teren „situate strategic în zona depozitului de deșeuri”, declară reprezentanții societății civile.

Cum ecologiștii nu vor vinde aceste proprietăți investitorilor în proiectul minier, investiția minieră care se ridică la peste un miliard de dolari ar putea fi blocată, susțin reprezentanții ONG-ului. Satul Rovina se află în apropiere de orașul hunedorean Brad și la 20 de kilometri distanță de celebrul proiect minier de la Roșia Montană.

„Dezvoltarea minei depinde de capacitatea companiei de a obține toate drepturile de proprietate de sub amprenta proiectului, astfel că obținerea terenurilor de către Declic a spulberat șansele companiei Euro Sun (n.r. – companie canadiană care face investițiile) de a începe proiectul minier în 2022”, spun reprezentanții asociației.

ONG-ul a achiziționat terenul de la Adriana Maucher, o localnică din Valea Rovinei. Aceasta a refuzat în ultimii ani să-și vândă terenurile companiei care dorește să exploateze aurul pentru că nu are încredere în proiect.

„Am adresat companiei în repetate rânduri întrebări legate de ce vor face în privința oamenilor care refuză să își vândă terenurile pentru a face loc acestei mine dezastruoase. Nu am primit niciodată un răspuns”, a declarat Adriana Maucher.

„Vom folosi toate mijloacele legale disponibile pentru a preveni transformarea peisajului de o frumusețe deosebită al Rovinei într-un peisaj lunar și într-o regiune fără viitor pentru oamenii care locuiesc acolo”, spune Roxana Pencea de la Mining Watch România.

Împreuna, Adriana Maucher și asociația Declic dețin acum 23.000 de metri pătrați în perimetrul în care ar fi amplasate viitoarele mine.

Reprezentanți în România ai investitorilor străini în proiectul de la Rovina ne-au declarat însă că se îndoiesc că această mișcare va putea bloca investiția minieră.

„Toate autorizațiile au fost primite acum pe un perimetru deja achiziționat. Perimetrul minier știu că este achiziționat în totalitate. Sunt unele zone din apropiere care ar putea fi afectate de traficul greu, de zgomot. S-a dorit și achiziționarea acestor terenuri ca așa s-a considerat corect, să nu afectăm foarte mult pe nimeni. Se pot face oricum și expropieri în anumite condiții. Dacă proiectul va porni sau nu, nu va depinde de aceste terenuri achiziționate de asociația respectivă”, au fost explicațiile primite.

Potrivit Euro Sun, exploatarea, care nu va folosi cianuri, este planificată pe o perioadă de 17 ani și ar avea un impact redus asupra mediului. Producția medie anuală preconizată este de circa trei tone de aur și 9.000 de tone de cupru. „Sterilul va fi depus uscat, iar mediul va fi readus în starea inițială simultan cu exploatarea”, spune compania.

Sursa: Europa Liberă