Un om de știință rus acuzat de trădare a murit după 3 zile de la arestare

1_PAY-Dmitry-Kolker-3-east2west-news

Fizicianul din Novosibirsk, Dmitri Kolker a murit de cancer la trei zile după ce a fost arestat într-un caz de trădare. În timpul vieții, a lucrat ca șef al laboratorului de tehnologii optice cuantice de la Universitatea de Stat din Novosibirsk.

Fiica omului de știință, Alina Mironova a precizat că tatăl ei a fost arestat joi, 30 iunie, de către ofițerii FSB în timpul tratamentului din spital, apoi a fost transferat in arestul preventiv Lefortovo.

Motivul acuzației de trădare a fost o prelegere pe care Kolker a susținut-o la o conferință internațională din China. Acesta era acuzat ca a colaborat cu serviciile secrete chineze. De altfel, o serie de oameni de știință ruși au fost arestați și acuzați de trădare în ultimii ani pentru că ar fi transmis străinilor materiale sensibile.

Fiul defunctului, Maxim, a atras atenția asupra faptului că prezentarea din ajunul spectacolului a fost verificată de Serviciul Federal de Securitate.

Serviciul de presă al NSU a declarat pentru TASS că materialul fizicianului s-a ocupat de dezvoltarea surselor de radiații pentru sarcini de mediu, medicale și speciale. Teoretic, acest lucru ar putea fi legat de secretele de stat.

Dmitry Kolker era șeful Laboratorului de tehnologii optice cuantice de la Universitatea de Stat din Novosibirsk, autorul unui număr mare de publicații în reviste științifice străine. 

Multă vreme s-a luptat cu cancerul pancreatic. Omul de știință s-a născut pe 7 iunie 1968. Doctor în științe fizice și matematice a predat proiectarea sistemelor laser și fizica fenomenelor optice. Kolker este autorul a 112 lucrări științifice și a trei brevete.